Μία ζωή η οποία θα θυμίζει αυτή που έγραφε ο Τζορτζ Όργουελ στο βιβλίο «1984» θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα το 2024, εάν οι νομοθέτες αποτύχουν να εφαρμόσουν αυστηρούς κανονισμούς για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, σε συνέντευξη που έδωσε στο βρετανικό BBC.
Ο Μπραντ Σμιθ ανέφερε: «Θυμάμαι συνεχώς τα μαθήματα του Τζορτζ Όργουελ στο βιβλίο του “1984”. Ξέρετε ότι η θεμελιώδης ιστορία ήταν για μια κυβέρνηση που μπορούσε να δει όλα όσα έκαναν όλοι και να ακούσει όλα όσα έλεγαν όλοι. Λοιπόν, αυτό δεν συνέβη το 1984, αλλά αν εμείς δεν είμαστε προσεκτικοί, θα μπορούσε να συμβεί το 2024».
Ακόμα, ο βρετανικός σταθμός διερεύνησε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης από την Κίνα για την παρακολούθηση των πολιτών της, με έμφαση στον τρόπο με τον οποίο το κράτος επιδιώκει να γίνει παγκόσμιος ηγέτης σε αυτόν τον τομέα έως το 2030.
Μάλιστα, στην πραγματικότητα, η Κίνα κατάφερε, το 2019, να εξασφαλίσει περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας από τις ΗΠΑ για καινοτομία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε, η Κίνα έχει το 54% από τις 770 εκατομμύρια κάμερες κλειστού κυκλώματος (CCTV) παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η ερευνητική εταιρεία Comparitech, και στη δεύτερη θέση είναι οι ΗΠΑ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία είναι οι πρώτες πέντε χώρες με εκτεταμένη τεχνολογία μαζικής παρακολούθησης.
Οι πρακτικές επιτήρησης των ΗΠΑ δέχθηκαν οξεία κριτική, το 2013, ύστερα από αποκαλύψεις του πρώην αξιωματούχου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας, Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε τη μη συνταγματική παρακολούθηση των διαδικτυακών και τηλεφωνικών αρχείων των Αμερικανών
Επίσης, πέντε χρόνια αργότερα, οι ΗΠΑ δέχθηκαν ένα άλλο πλήγμα όταν χιλιάδες υπάλληλοι της Google αντιτάχθηκαν στην εμπλοκή της εταιρείας με το Project Maven, δηλαδή μια πρωτοβουλία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό τη μελέτη εικόνων, έτσι ώστε η εν λόγω τεχνολογία να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των επιθέσεων από drones στο πεδίο της μάχης.
Τέλος, ο Μπραντ Σμιθ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας: «Εάν δεν θεσπίσουμε τους νόμους που θα προστατεύσουν τους πολίτες στο μέλλον, η τεχνολογία θα μας προσπεράσει και θα είναι πολύ δύσκολο να τη φτάσουμε».