Η Λιβύη προσπαθεί με διπλωματικά, πολιτικά και στρατιωτικά μέσα να επιτύχει την εκδίωξη και την αποχώρηση των ξένων μαχητών και μισθοφόρων από το έδαφός της, ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί όχι μόνο τις περιφερειακές δυνάμεις της Βόρειας Αφρικής, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση και σαφώς την Τουρκία, η οποία έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης στην «διατήρηση» του προβλήματος.
Ωστόσο, η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπής της χώρας, η οποία συνίσταται από πέντε Αξιωματικούς που τάσσονται στο πλευρό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) και πέντε Αξιωματικούς που είναι με το πλευρό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) του Στρατάρχη Χάφταρ, δεν έχει εργαστεί ιδιαίτερα στο κομμάτι αυτό, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ανησυχίες και αρκετοί να προειδοποιούν για «στασιμότητα».
Αυτό εξάλλου αποκάλυψε και ο Υποστράτηγος Al-Tamimi, ο οποίος είναι μέλος της συγκεκριμένης Επιτροπής, λέγοντας ότι οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την εξέταση και την λήψη αποφάσεων αναφορικά με το ζήτημα των μαχητών και των μισθοφόρων βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, τονίζοντας πως δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος ως προς την εφαμοργή των διατάξεων που συμφωνήθηκαν πριν από οκτώ περίπου μήνες στη συμφωνία εκεχειρίας που επετεύχθη στη Γενεύη.
«Στάσιμη» η κατάσταση
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του σε περιφερειακό φόρουμ στην Τύνιδα σχετικά με την κατάσταση των μισθοφόρων στη Λιβύη και τους κινδύνους που επιφυλάσσουν για την περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη, ο Υποστράτηγος αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του, στο γεγονός ότι ενώ υπάρχει συναίνεση μεταξύ των Αξιωματικών της Μικτή Στρατιωτική Επιτροπής της Λιβύης για την απομάκρυνση των μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων από την επικράτεια της χώρας, εντούτοις δεν έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση του στόχου, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «στάσιμη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR) δήλωσε ότι τις τελευταίες ημέρες, δεκάδες υποστηριζόμενοι Σύριοι μισθοφόροι, που υποστηρίζονται από τηνΤουρκία, επαναπατρίστηκαν στη χώρα τους από τη Λιβύη. Συγκεκριμένα, η έκθεση έκανε λόγο για περίπου 140 μαχητές από τις οργανώσεις Al-Hamza, Faylaq Al-Majd, Sultan Sultan και Al-Mu’tasim.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.