Η Ουάσινγκτον δεν ζητεί ούτε από τη Σαουδική Αραβία ούτε “από κανέναν” να “επιλέξει” μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Ριάντ, προσπαθώντας να δημιουργήσει κοινό μέτωπο με την ισχυρή μοναρχία του Κόλπου παρά τις πολλές διαφορές.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε τη δήλωση αυτή στο τέλος μιας τριήμερης επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία, σημαντικό εταίρο προ πολλού, με τον οποίο η Ουάσινγκτον διατηρεί μερικές φορές τεταμένες σχέσεις, κυρίως στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μεγάλη αντίπαλος των ΗΠΑ, η Κίνα ενίσχυσε τις εμπορικές και διπλωματικές της σχέσεις στη Μέση Ανατολή, περιοχή που κατά παράδοση είναι υπό αμερικανική επιρροή, με το Πεκίνο μάλιστα να έχει εποπτεύσει την πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ των δύο μεγάλων αντιπάλων της περιοχής, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.
“Δεν ζητάμε από κανέναν να επιλέξει μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας”, δήλωσε ο Μπλίνκεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν. “Εμείς προσπαθούμε απλά να δείξουμε τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας μας”, τόνισε.
Ο Σαουδάραβας ομόλογός του επιβεβαίωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ της χώρας του και του Πεκίνου θα “μεγαλώσουν πιθανότατα” με το Ριάντ να διατηρεί παράλληλα “μια συνεργασία ισχυρής ασφάλειας με τις ΗΠΑ”.
“Δεν συμμερίζομαι αυτό το παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Είμαστε όλοι σε θέση να έχουμε πολλαπλές συνεργασίες και δεσμεύσεις, όπως συμβαίνει με τις Ηνωμένες Πολιτείες”, επέμεινε ο Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν.
Ο Άντονι Μπλίνκεν προσπάθησε επίσης να αμβλύνει άλλα σημεία διαφωνιών, ειδικά σε σχέση με το συριακό καθεστώς, με το οποίο η Σαουδική Αραβία εξομάλυνε πρόσφατα τις σχέσεις έπειτα από μια και πλέον δεκαετία μποϊκοτάζ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Σύμφωνα με τον Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, αυτή η εξομάλυνση είναι ο “μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε στις ανθρωπιστικές προκλήσεις” στη Συρία. Οι ΗΠΑ θεωρούν πάντα ότι “δεν αξίζει” η εξομάλυνση με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-‘Ασαντ αλλά “μοιράζονται τους ίδιους στόχους” με τους Σαουδάραβες, δήλωσε ο Μπλίνκεν επικαλούμενος μια καλύτερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην κατεστραμμένη χώρα τους.
Ο Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ χωρίς επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος και απέρριψε “κάθε πίεση” στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.