Μάρτυρες στην Αιθιοπία δήλωσαν την Κυριακή ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι, κυρίως της εθνικής ομάδας Αμχάρα, σκοτώθηκαν σε επίθεση στην περιοχή Ορόμια της χώρας.
Πρόκειται για μια από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις τέτοιας φύσεως εδώ και χρόνια, καθώς οι εθνοτικές εντάσεις κλιμακώνονται στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής.
«Έχω μετρήσει 230 πτώματα. Φοβάμαι ότι αυτή είναι η πιο θανατηφόρα επίθεση εναντίον αμάχων που έχουμε δει στη ζωή μας», δήλωσε στο Associated Press ο Αμπντούλ-Σείντ Ταχίρ, κάτοικος της κομητείας Γκίμπι, αφού γλίτωσε με δυσκολία από την επίθεση το Σάββατο. «Τους θάβουμε σε ομαδικούς τάφους και εξακολουθούμε να συλλέγουμε πτώματα. Έφτασαν τώρα μονάδες του ομοσπονδιακού στρατού, αλλά φοβόμαστε ότι οι επιθέσεις μπορεί να συνεχιστούν αν φύγουν».
Ένας άλλος μάρτυρας, ο οποίος έδωσε μόνο το μικρό του όνομα, Σαμπέλ, δήλωσε ότι η τοπική κοινότητα των Αμχάρα αναζητά απεγνωσμένα να μεταφερθεί κάπου αλλού λόγω φόβων ενός «ακόμα γύρου μαζικών δολοφονιών». Είπε ότι οι έθνικοι Αμχάρα που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή πριν από περίπου 30 χρόνια σε προγράμματα επανεγκατάστασης τώρα «σκοτώνονται σαν κοτόπουλα».
Αμφότεροι μάρτυρες κατηγορούν μια ομάδα ανταρτών, τον Απελευθερωτικό Στρατό των Ορόμο (ΟLA) για τις αιματηρές επιθέσεις. Σε δήλωσή της, η περιφερειακή κυβέρνηση της Ορόμια κατηγόρησε επίσης τον OLA, λέγοντας ότι οι αντάρτες επιτέθηκαν «αφού δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στις επιχειρήσεις που εξαπέλυσαν οι (ομοσπονδιακές) δυνάμεις ασφαλείας».
Ο εκπρόσωπος του OLA, Όντα Ταρμπί, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς. «Η επίθεση στην οποία αναφέρεστε διαπράχθηκε από τον στρατό του καθεστώτος και την τοπική πολιτοφυλακή καθώς αποσύρθηκαν από το στρατόπεδό τους στο Γκίμπι μετά την πρόσφατη επίθεσή μας», ανέφερε σε μήνυμά του προς το ΑΡ. «Δραπέτευσαν σε μια περιοχή που ονομάζεται Τολέ όπου επιτέθηκαν στον τοπικό πληθυσμό και κατέστρεψαν την περιουσία του ως αντίποινα για την αντιληπτή υποστήριξή τους στην OLA. Οι μαχητές μας δεν είχαν καν φτάσει στην περιοχή αυτή όταν έγιναν οι επιθέσεις».
Εδώ και δύο χρόνια μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ της αιθιοπικής κυβέρνησης της Αντίς Αμπέμπα και των αποσχιστικών κινημάτων των Τιγκράι, Ερομπ και Κουνάμα της αιθιοπικής επαρχίας του Βόρειου Εθνικού Περιφερειακού Κράτους Τίγκρεϊ.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η προηγούμενη κυβέρνηση της Αιθιοπίας, ενσωμάτωσε τη ζώνη στο νεοσύστατο περιφερειακό κράτος του Τίγκρεϊ, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για διαμάχες δεκαετιών σχετικά με την οριοθέτηση σύνορων, την αυτοδιοίκηση και την εθνική ταυτότητα της περιοχής.
Έκτοτε, η Αιθιοπία βιώνει εκτεταμένες εθνοτικές εντάσεις σε διάφορες περιοχές, οι οποίες οφείλονται ως επι το πλείστον στις εν λόγω ιστορικές διαμάχες και πολιτικές εντάσεις. Ο λαός των Αμχάρα, η δεύτερη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα της Αιθιοπίας, έχει στοχοποιηθεί συχνά σε περιοχές όπως η Ορόμια. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις μάχες στην περιφέρεια Αμχάρα στα βορειοδυτικά της χώρας.
Tον Απρίλιο του 2022, η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανέφεραν σε κοινή τους έκθεση ότι οι καταχρήσεις από αξιωματούχους της Αμχάρα και περιφερειακές ειδικές δυνάμεις και πολιτοφυλακές κατά τη διάρκεια των μαχών στο δυτικό Τίγκρεϊ ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
«Από τον Νοέμβριο του 2020, οι αξιωματούχοι της Αμχάρα και οι δυνάμεις ασφαλείας επιδίδονται σε μια ανελέητη εκστρατεία εθνοκάθαρσης για να αναγκάσουν τους κατοίκους της Δυτικής Τίγκρεϊ να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», δήλωσε ο Κένεθ Ροθ, εκτελεστικός διευθυντής του HRW. Οι οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν επίσης τον Ομοσπονδιακό στρατό της Αιθιοπίας για συνενοχή στα εν λόγω εγκλήματα.
Η διορισμένη από την κυβέρνηση Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αιθιοπίας κάλεσε την Κυριακή την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να βρει μια «μόνιμη λύση» για τις δολοφονίες αμάχων και να τους προστατεύσει από τέτοιου είδους επιθέσεις.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.