Τεράστιες ποσότητες οπλικών συστημάτων, παραχωρούν οι ΗΠΑ στο καθεστώς Β.Ζελένσκι, προκεμένου να νικήσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ή να κάνει εξαιρετικά επώδυνη τυχόν τελική επικράτηση των Ρώσων στο πεδίο της μάχης.
Ξεχωρίζουν από τα όπλα που παραδίδονται, τα MANPADS FIM-92 Stinger, περίπου 20.000 αντιαρματικά όπλα, για πρώτη φορά 90 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα και 121 τακτικά Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) Phoenix Ghost.
Ιδού αναλυτικά η λίστα:
>Περισσότερα από 1.400 εκτοξευόμενα από τον ώμο (MANPADS) κατευθυνόμενα βλήματα εδάφους – αέρος FIM-92 Stinger.
>Περισσότερα από 5.500 κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα FGM-148 Javelin.
>90 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα διαμετρήματος 155 χλστ. και 183.000 βλήματα πυροβολικού του ιδίου διαμετρήματος. Τα οβιδοβόλα προέρχονται από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ και του Σώματος των Πεζοναυτών και προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για τα M777 ή τα παλαιότερης γενεάς M198. Ας σημειωθεί ότι ο Καναδάς έχει ήδη παραδώσει στην Ουκρανία 4 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα M777, περίπου το 10% των συνολικά διαθέσιμων σε υπηρεσία (37 μονάδες) μαζί με ποσότητα πυρομαχικών πυροβολικού συμπεριλαμβανόμενων και κατευθυνόμενων με λέιζερ.
>72 οχήματα τακτικών μεταφορών για τη ρυμούλκηση οβιδοβόλων διαμετρήματος 155 χλστ.
>19 ελικόπτερα Μι-17
>Εκατοντάδες θωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα πολλαπλών χρήσεων υψηλής κινητικότητας (HMMWV).
>200 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113
>Περισσότερες από 7.000 μονάδες φορητού οπλισμού
>Περισσότερα από 50.000.000 φυσίγγια
>75.000 συλλογές κράνους – ατομικής θωράκισης
>121 τακτικά Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) Phoenix Ghost, που κατασκευάζονται από την αμερικανική Aevex Aerospace και βρίσκονται σε υπηρεσία με την Αεροπορία των ΗΠΑ. Κατά τον εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ «αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την Αεροπορία των ΗΠΑ, ως απάντηση, στις εξειδικευμένες απαιτήσεις της Ουκρανίας”. Κατά τον ίδιο, τα Phoenix Ghost έχουν παραπλήσιες δυνατότητες με τα Switchblade (κατασκευής της επίσης αμερικανικής AeroVironment, 300 μονάδες θα παραδοθούν στην Ουκρανία) αλλά “όχι ακριβώς τις ίδιες”.
>Ρουκέτες κατευθυνόμενες με λέιζερ
>Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) τύπου Puma
>Μη επανδρωμένα οχήματα παράκτιας άμυνας
>14 ραντάρ αντιπυροβολικού AN/TPQ-36 (έκδοση τους βρίσκεται σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό)
>4 ραντάρ αντιολμικά
>2 ραντάρ αεροπορικής επιτήρησης AN/MPQ-64 Sentinel
>Νάρκες κατά προσωπικού M18A1 Claymore
>Εκρηκτικά C-4 και συναφή εξοπλισμό για την εκκαθάριση κωλυμάτων
>Κρυπτασφαλισμένα συστήματα τακτικών επικοινωνιών
>Διόπτρες Νυκτερινής Όρασης (ΔΝΟ), συστήματα θερμικής απεικόνισης, οπτικά και ηλεκτρο-οπτικά, τηλέμετρα λέιζερ
>Υπηρεσίες δορυφορικής τηλεπισκόπησης από το εμπόριο
>Προστατευτικό εξοπλισμό για την εκκαθάριση μη διαρραγέντων πυρομαχικών (EOD: Explosive Ordnance Disposal).
>Εξοπλισμό ραδιολογικής, βιολογικής, χημικής και πυρηνικής προστασίας
>Υγειονομικά εφόδια συμπεριλαμβανομένων και συλλογών πρώτων βοηθειών
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.