Ποιο ευφάνταστο δημοσίευμα από αυτό της Washington Post σύμφωνα με το οποίο ο επικεφαλής της Wagner Group Γ.Πριγκόζιν φέρεται να πρότεινε σε Ουκρανούς αξιωματούχους να προδώσει τις θέσεις Ρώσων στρατιωτών με αντάλλαγμα να δείξουν έλεος στους δικούς του άνδρες, είχαμε πολλά χρόνια να δούμε…
Τα «στοιχεία» αυτά, σύμφωνα με την Washington Post… ήρθαν στο φως τις δημοσιότητας από τις διαρροές απόρρητων εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην πλατφόρμα Discord.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Washington Post, στα τέλη Ιανουαρίου, ο ιδρυτής και επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης «Βάγκνερ» Γεβγκένι Πριγκόζιν έκανε προσφορά στους Ουκρανούς.
Ο Πριγκόζιν υποσχέθηκε πως, αν οι Ουκρανοί διοικητές απέσυραν τους στρατιώτες τους γύρω από την περιοχή του Μπαχμούτ, θα έδινε στο Κίεβο πληροφορίες για τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων.
Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, ο Πριγκόζιν μετέφερε την πρόταση στις επαφές του στη διεύθυνση στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, με τις οποίες διατηρεί μυστική επικοινωνία κατά τη διάρκεια του πολέμου…
Στα έγγραφα δεν διευκρινίζεται ποιες θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων προσφέρθηκε να αποκαλύψει στην αντίπαλη πλευρά ο Πριγκόζιν.
Η επικοινωνία μεταξύ εμπόλεμων πλευρών είναι ασυνήθιστη, σχολιάζει η WP, με Ουκρανό αξιωματούχο να σημειώνει: «Κράτα τον φίλο σου κοντά σου και τον εχθρό σου κοντύτερα».
Σύμφωνα με ένα έγγραφο, ο Πριγκόζιν είπε σε έναν ουκρανό αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών ότι ο ρωσικός στρατός δυσκολευόταν με τις προμήθειες πυρομαχικών.
Συμβούλεψε τις ουκρανικές δυνάμεις να προωθήσουν μια επίθεση στα σύνορα της Κριμαίας, τη στιγμή που το ηθικό των ρωσικών στρατευμάτων ήταν χαμηλό.
Το Κρεμλίνο δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τις επικοινωνίες του Πριγκόζιν με την Ουκρανία.
Δύο Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως ο 61χρονος ολιγάρχης έχει μιλήσει αρκετές φορές με την ουκρανική διοίκηση μυστικών υπηρεσιών – γνωστή ως HUR.
Ένας αξιωματούχος γνωστοποίησε πως ο Πριγκόζιν επανέλαβε την προσφορά για το Μπαχμούτ πάνω από μία φορά, ωστόσο το Κίεβο αρνήθηκε την πρόταση καθώς δεν τον εμπιστευόταν, θεωρώντας πως πιθανώς επρόκειτο για παγίδα.
Αμερικανός αξιωματούχος μετέφερε πως ανάλογες αμφιβολίες για τις προθέσεις του Πριγκόζιν υπήρχαν και στην Ουάσινγκτον.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Washington Post, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν επιβεβαίωσε τις επαφές με τον Πριγκόζιν. «Πρόκειται για ζήτημα των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών» σημείωσε, αρνούμενος να σχολιάσει διαβαθμισμένες πληροφορίες.
Φυσικά αυτά είναι στη σφαίρα της φαντασίας. Η ίδια η εφημερίδα άλλωστε λέει πως οι Αμερικανοί θεωρούσαν ότι Πριγκόζιν έστηνε κάποιου είδους παγίδα.
Άλλωστε αν όντως θεωρούσαν πως είχαν έναν τόσο σημαντικό πληροφοριοδότη δεν θα τον «έδιναν» μέσω εγγράφων και διαρροών στο διαδίκτυο.
Πιο πολύ μοιάζει σαν μια προσπάθεια για να Σπύρο διχόνοια ανάμεσα στον Πριγκοζίν και την ρωσική διοίκηση.