Ένας αμερικανός στρατιώτης συνελήφθη στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

Ο στρατιωτικός, ναύτης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, είναι πολίτης των ΗΠΑ και συνελήφθη στις 30 Αυγούστου στο Καράκας, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι κρατείται από την υπηρεσία πληροφοριών της Βενεζουέλας SEBIN.

Ένας αξιωματούχος της άμυνας δήλωσε στο CNN, «γνωρίζουμε αναφορές ότι ένας Ναύτης του Ναυτικού των ΗΠΑ συνελήφθη στις 30 Αυγούστου 2024, από τις αρχές της Βενεζουέλας ενώ βρισκόταν σε προσωπικό ταξίδι στη χώρα.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εξετάζει αυτό το θέμα και συνεργάζεται στενά με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι ο στρατιωτικός δεν ήταν σε επίσημο ταξίδι ή εγκεκριμένη άδεια όταν ταξίδεψε στη χώρα.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ταξίδεψε εκεί.

«Είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές περί κράτησης ενός ατόμου στη Βενεζουέλα», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες για να μοιραστούμε αυτή τη στιγμή», είπε ο εκπρόσωπος.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμβουλεύει τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στη Βενεζουέλα, προειδοποιώντας ότι «υπάρχει υψηλός κίνδυνος παράνομης κράτησης υπηκόων των ΗΠΑ».

«Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν κρατήσει πολίτες των ΗΠΑ για έως και πέντε χρόνια», αναφέρει η ταξιδιωτική οδηγία για τη Βενεζουέλα.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ενημερώνεται γενικά για την κράτηση Αμερικανών πολιτών στη Βενεζουέλα ή για την πρόσβαση σε κρατούμενους αμερικανούς πολίτες εκεί».

Το CNN ζήτησε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να σχολιάσει.

Η κράτηση ενός Αμερικανού πολίτη έρχεται σε μια περίοδο σοβαρών αναταραχών στη Βενεζουέλα, αφού η αντιπολίτευση και πολλοί ηγέτες της Λατινικής Αμερικής αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την επανεκλογή του αυταρχικού ηγέτη της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, τον Ιούλιο.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν στη Βενεζουέλα για τις εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες σκότωσαν τουλάχιστον 11 άτομα και είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη εκατοντάδων άλλων.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ κατέλαβαν το αεροπλάνο του Μαδούρο στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Το CNN ανέφερε για πρώτη φορά την κατάσχεση, η οποία ήταν μια σημαντική εξέλιξη σε μια ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι η κατάσχεση «στέλνει ένα μήνυμα μέχρι την κορυφή».

«Η κατάσχεση του αεροπλάνου του ξένου αρχηγού κράτους είναι πρωτόγνωρη για ποινικές υποθέσεις.

Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα εδώ ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, κανείς δεν είναι πάνω από την εμβέλεια των αμερικανικών κυρώσεων», είπε ο αξιωματούχος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η τελευταία κράτηση ενός στρατιώτη των ΗΠΑ έρχεται περίπου δύο χρόνια αφότου εννέα Αμερικανοί – συμπεριλαμβανομένου του «Citgo 6» – επιστράφηκαν στο σπίτι από τη Βενεζουέλα από την κυβέρνηση Μπάιντεν το 2022, μετά από πέντε χρόνια κράτησης στη χώρα.