ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τιμή και Δόξα στους Ίκαρους της Κωνσταντινούπολης!
prodeals

Ανάλυση της Academy Securities: «Είμαστε ένα βήμα πριν τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Αφορμή θα είναι τα τσιπ»!

«Οι αλυσίδες εφοδιασμού τσιπ θα διαμορφώσουν τη γεωπολιτική περισσότερο από ό,τι το πετρέλαιο τα επόμενα 50 χρόνια»

Ανάλυση της Academy Securities: «Είμαστε ένα βήμα πριν τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Αφορμή θα είναι τα τσιπ»!

Τον τελευταίο χρόνο έγινε περισσότερη συζήτηση για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο από κάθε άλλη φορά στο πρόσφατο παρελθόν.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε αν ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι λανθασμένη ονομασία και αν ο Παγκόσμιος Πόλεμος v3.1 είναι πιο ακριβής – επειδή τα τσιπ και οι ημιαγωγοί είναι πιθανό να διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στην έναρξη και τη νίκη σε οποιαδήποτε τέτοια παγκόσμια σύγκρουση, σύμφωνα με ανάλυση της Academy Securities.

Ο χώρος της τεχνολογίας, γενικά, αρέσκεται στη χρήση “εκδόσεων” και δεκαδικών αριθμών αντί για λατινικούς αριθμούς, οπότε ας το ακολουθήσουμε.

Αυτό είναι περισσότερο ένα κομμάτι “σκέψης” παρά κάτι που μπορεί να γίνει πράξη σήμερα.

Ωστόσο, η Academy Securities πιστεύει ότι είναι σημαντικό να θέσουμε το υπόβαθρο του τρόπου με τον οποίο θα υπάρξει αυτή η συζήτηση.
Είναι κάτι που ανακύπτει σε περισσότερες συζητήσεις και κυριάρχησε στις συζητήσεις στη Silicon Valley τον Ιανουάριο.

Θα διαμορφώσει αποφάσεις και θα επηρεάσει το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει σε εθνικό και εταιρικό επίπεδο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intel στο Νταβός το είπε αυτό: “Οι αλυσίδες εφοδιασμού τσιπ θα διαμορφώσουν τη γεωπολιτική περισσότερο από ό,τι το πετρέλαιο τα επόμενα 50 χρόνια”.

Πενήντα χρόνια φαίνονται σχεδόν υπερβολικά μεγάλα χρονικά περιθώρια.

Ήδη διαμορφώνει τη γεωπολιτική και το να το πετύχει κανείς τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια (όχι 50 χρόνια) θα είναι ζωτικής σημασίας.

Σπάνιες Γαίες

Η Ομάδα Γεωπολιτικών Πληροφοριών της Academy Securities ασχολήθηκε με το θέμα “Σπάνιες Γαίες – Μια απειλή για την εθνική ασφάλεια” τον Φεβρουάριο του 2021.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, η θέση ήταν ότι η διασφάλιση (και η επεξεργασία) των σπάνιων γαιών και των κρίσιμων ορυκτών θα κυριαρχήσει στις προσπάθειές για τα εμπορεύματα τα επόμενα χρόνια.

Πριν από δέκα χρόνια, το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένας χάρτης της παραγωγής ενέργειας και μπορούσε κανείς να εντοπίσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Σε πέντε χρόνια, το μόνο που θα χρειαστεί κανείς θα είναι ένας χάρτης των μεγάλων κοιτασμάτων κοβαλτίου, λιθίου κ.λπ. για να προσδιορίσει πού θα είναι πιο ενεργές οι ΗΠΑ.

Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι η Κίνα το κατάλαβε αυτό πριν από χρόνια…

Φάνηκε ότι η Δύση έχει ένα όραμα για τη βιωσιμότητα, αλλά κανένα εφαρμόσιμο σχέδιο για να φτάσει εκεί, ενώ η Κίνα δεν έχει κανένα όραμα, αλλά ένα σπουδαίο σχέδιο για να εξασφαλίσει τους πόρους που πιστεύει ότι θα χρειαστεί η Δύση.

Τα τσιπ είναι μια φυσική προέκταση της διαδικασίας αυτής αν και και αυτές οι σπάνιες γαίες και τα κρίσιμα ορυκτά (και η επεξεργασία τους) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών.

Οι αρχικές σκέψεις

Ο στρατηγός ε.α. Walsh επεσήμανε μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να σκεφτούν οι ηγεσίες καθώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα γύρω από τα τσιπ σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο:

– Το Υπουργείο Εμπορίου θέτει ελέγχους εξαγωγών για την ΤΝ και τους ημιαγωγούς σε μια προσπάθεια να σταματήσει την Κίνα από το να αποκτήσει τους ημιαγωγούς υψηλότερης τεχνολογίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε προηγμένα στρατιωτικά συστήματα κατά τη διάρκεια μιας μελλοντικής στρατιωτικής σύγκρουσης με τις ΗΠΑ.
– Η επιχειρησιακή αντίληψη των ΗΠΑ για τον μελλοντικό πόλεμο είναι η στρατηγική Joint All-Domain Command & Control Strategy.
– Η Κίνα προσπαθεί να ξεπεράσει τον αμερικανικό στρατό στον συνεχιζόμενο τεχνολογικό πόλεμο ανακοινώνοντας τη δική της επιχειρησιακή αντίληψη που ονομάζεται Multi-Domain Precision Warfare.
– Η χώρα που θα κερδίσει αυτόν τον τεχνολογικό πόλεμο θα διαθέτει τις πιο προηγμένες στρατιωτικές δυνατότητες (οι οποίες θα βασίζονται σε ημιαγωγούς υψηλής τεχνολογίας).
– Η Κίνα έθεσε το 2030 ως ημερομηνία-στόχο για να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη.
– Η Κίνα αναμένει επίσης να είναι ισότιμη με τις ΗΠΑ στρατιωτικά μέχρι το 2035.
– Οι ημιαγωγοί υψηλών προδιαγραφών είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου.
– Τα τσιπ υψηλών προδιαγραφών είναι απαραίτητα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τους υπερυπολογιστές και την εργαλειοποίηση της τεχνολογίας που απαιτείται για την επίτευξη γεωπολιτικής ισχύος.

Είναι εκπληκτική η ένταση της “στρατιωτικής εστίασης” σε αυτό το θέμα.

Είναι καλό ότι οι κυρώσεις υψηλής τεχνολογίας φαίνεται όντως να είναι πιο αποτελεσματικές από άλλες κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση (Ρωσία και Ιράν).

Αυτό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την εθνική ασφάλεια σε κάθε επίπεδο!
Ο στρατός έχει ξεκινήσει πολλαπλά προγράμματα για να διασφαλίσει ότι τα τσιπ κινεζικής προέλευσης δεν βρίσκονται σε ευαίσθητο στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ.

Αναμφίβολα, οι στρατιωτικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες που επικεντρώνονται στην εθνική ασφάλεια έχουν επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα και αυτή η εστίαση θα αυξηθεί (τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και τελικά σε εταιρικό επίπεδο).

Η βιομηχανία ημιαγωγών μέσα από έναν γεωπολιτικό φακό

Αν και η εξωτερική ανάθεση της κατασκευής τσιπ (ιδίως στην Ασία, όπου κατασκευάζεται σήμερα το 75% των τσιπ ημιαγωγών παγκοσμίως) ήταν γνωστό πρόβλημα εδώ και χρόνια, τα προβλήματα αυτά χτύπησαν πραγματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID και της επακόλουθης διαταραχής στις κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού που είχε ως αποτέλεσμα μαζική έλλειψη τσιπ.

Η επένδυση στην κατασκευή οργανικών τσιπ στις Ηνωμένες Πολιτείες από αμερικανικές εταιρείες ήταν ένα αναγνωρισμένο πρόβλημα εδώ και χρόνια, αλλά μόλις πρόσφατα η προσοχή της κυβέρνησης και οι εταιρικές επενδύσεις έλαβαν σάρκα και οστά.

Για παράδειγμα, η Micron Technology επενδύει 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή τεσσάρων ξεχωριστών εργοστασίων κατασκευής ημιαγωγών έξω από τις Συρακούσες της Νέας Υόρκης.

Μόνο η πρώτη φάση θα προσφέρει 3.000 θέσεις εργασίας και επενδύσεις ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια (ενώ θα ακολουθήσουν και οι άλλες φάσεις).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεμονωμένη ιδιωτική επένδυση στην ιστορία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Το έργο θα δημιουργήσει επίσης 40.000 θέσεις εργασίας στην κατασκευαστική και εφοδιαστική αλυσίδα, μια σημαντική ώθηση στην πολιτειακή και εθνική οικονομία.

Ο έλεγχος της παραγωγής ημιαγωγών/τσιπ είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της αλυσίδας εφοδιασμού μας και τον μετριασμό πιθανής κυβερνοκατασκοπείας και κακόβουλης δραστηριότητας.

Με την έλευση του Διαδικτύου των Πραγμάτων και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό σε κάθε βιομηχανία, από τη μεταποίηση έως τη γεωργία, αυτού του είδους ο έλεγχος των τσιπ για τη βελτίωση της κυβερνοασφάλειας αποτελεί εθνική στρατηγική επιταγή.

Ο νόμος του Προέδρου Biden για τα CHIPS και την επιστήμη του 2022 επενδύει στην εθνική μας ικανότητα κατασκευής τσιπ στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατευθύνει την πολιτική και τη χρηματοδοτική στήριξη στην Ε&Α, την ανάπτυξη δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και την επιστήμη/τεχνολογία.

Η επένδυση της αμερικανικής κυβέρνησης που σχετίζεται με τον νόμο είναι σημαντική και παρέχει χρηματοδότηση ύψους 52,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 13,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έρευνα και ανάπτυξη και 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων για κίνητρα παραγωγής και ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού.

Παρέχει επίσης σημαντικά φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις της ιδιωτικής βιομηχανίας στην τεχνολογία ημιαγωγών/τσιπ.

Η επένδυση αυτή τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ιδιωτική βιομηχανία θα έχει ως αποτέλεσμα ανταγωνιστικά παγκόσμια επιχειρηματικά πλεονεκτήματα, θα παρέχει βελτιωμένη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για τις εμπορικές και στρατιωτικές βιομηχανίες και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας (ιδίως σε εργοστάσια που κατασκευάζονται σε οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές).

Σχεδιασμός τσιπ ΚΑΙ κατασκευή τσιπ

Ο σχεδιασμός των τσιπ είναι μόνο ένα μέρος της βιομηχανίας. Είναι δύσκολο να σχεδιάσει κανείς τσιπ σε κάθε περίπτωση, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να σχεδιάσει τσιπ που μπορούν επίσης να κατασκευαστούν.

Η κατασκευή των χυτηρίων είναι ζωτικής σημασίας.

Το επίπεδο της ακρίβειας που απαιτείται για την κατασκευή των τσιπ των υψηλότερων προδιαγραφών είναι ανήκουστο σε οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον κατασκευής.

Το κλειδί είναι το πάντρεμα του σχεδιασμού των τσιπ και της τεχνολογίας κατασκευής.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο επισημάνθηκε η ιστορία της ASML.

Ενώ είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι οι άνθρωποι καταγράφουν τα σχέδια των τσιπ, είναι επίσης εύκολο να φανταστεί κανείς ότι δεν μπορούν να κατασκευάσουν αυτά τα τσιπ.

Όχι ότι οποιαδήποτε εταιρεία τσιπ θα έδινε τα σχέδιά της, αλλά ακόμη και αν το έκανε, ένας ανταγωνιστής (εθνικός ή άλλος) θα μπορούσε να δυσκολευτεί να το αντιγράψει λόγω της δυσκολίας στην κατασκευή (ειδικά για ένα τσιπ “αιχμής” ή ακόμη και “υψηλής τεχνολογίας”).

Ίσως αυτό το “πάντρεμα” να ήταν προφανές, αλλά φαίνεται κάπως μοναδικό για τον χώρο και είναι κρίσιμο από γεωπολιτική άποψη.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ πιέζει πολύ σκληρά

Το σενάριο που συζητιέται περισσότερο είναι ότι το D.C. πιέζει πολύ σκληρά.

Ένα πράγμα που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου είναι ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι που υπηρετούν με την ιδιότητα της εθνικής ασφάλειας τείνουν να βάζουν πρώτα τη χώρα και μετά την πολιτική.

Αυτό είναι καλό, καθώς διασφαλίζει την ασφάλεια της χώρας όσο το δυνατόν περισσότερο. Μια ανησυχία είναι ότι η Ουάσιγκτον εμπλέκεται σε τεχνολογία που δεν είναι τόσο κρίσιμη.

Ολόκληρος ο κλάδος φαίνεται να έχει μείνει πίσω στους περιορισμούς “αιχμής” και ακόμη και στους περιορισμούς “υψηλής τεχνολογίας”.
Υπάρχει η ανησυχία ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αρχίσει να παρεμβαίνει σε τμήματα της βιομηχανίας όπου η δράση της θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Στην απλούστερη περίπτωση, οι αμερικανικές εταιρείες πωλούν πολλά τσιπ “μεσαίας τεχνολογίας” στην Κίνα.

Αυτή η “αγελάδα μετρητών” αποτελεί σημαντικό μέρος των πόρων για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τσιπ και χρηματοδοτεί επίσης την κατασκευή χυτηρίων στην ξηρά.

Εάν οι πωλήσεις αυτές δεχθούν επίθεση από την Ουάσιγκτον (μια πιθανότητα καθώς η δημοτικότητα της απαγόρευσης της τεχνολογίας με την Κίνα φαίνεται υψηλή), τότε η βιομηχανία τσιπ μπορεί να πληγεί και αυτό θα δυσχεράνει την ικανότητά της να αποσπάσει περισσότερο έλεγχο της υψηλότερης τεχνολογίας (και τελικά της τεχνολογίας αιχμής) από την Ταϊβάν.

Αυτό θα διευκόλυνε ενδεχομένως την Κίνα να καλύψει τη διαφορά στον τομέα αυτό. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι πολλά από αυτά τα τσιπ θα μπορούσαν να καταλήξουν πίσω στις ΗΠΑ, καθώς αποτελούν συστατικά σε προϊόντα που κατασκευάζει η Κίνα για πώληση.

Από εμπορική άποψη, υπάρχει μια πράξη εξισορρόπησης που πρέπει να εκτελεστεί από την Ουάσιγκτον.

Ο άλλος τρόπος με τον οποίο η “επιτυχία” μας θα μπορούσε να εξελιχθεί αρνητικά είναι η κατανόηση του τι συμβαίνει με την άποψη της Κίνας για την Ταϊβάν.Η Κίνα κάνει ό,τι μπορεί για να αναπτύξει τη δική της βιομηχανία τσιπ. Όσον αφορά την τεχνολογία, είναι πίσω από τις ΗΠΑ (αλλά έχουν καλύψει ένα μέρος του χάσματος) και οι δύο χώρες (ΗΠΑ και Κίνα) είναι πίσω από την Ταϊβάν.

Θα μπορούσε η Κίνα να αποφασίσει:

Ότι η επίσπευση της προόδου της στην κατασκευή τσιπ είναι προς το συμφέρον της και να προσπαθήσει να καταλάβει τα χυτήρια της Ταϊβάν και να τα φέρει “στο σπίτι” της με τη βία;

Αυτό είναι απίθανο, διότι σε οποιαδήποτε επίθεση στην Ταϊβάν, υπάρχει κάποιος κίνδυνος (όσο κι αν η Κίνα προσπαθεί να το αποφύγει) τα εργοστάσια να υποστούν ζημιές σε σημείο που να είναι μη λειτουργικά και ακόμη και ο εξοπλισμός που μπορεί να διασωθεί δεν είναι αρκετός για να μπορέσει η Κίνα να ξεπεράσει τους υπολοίπους στην ανάπτυξη.

Άλλες σκέψεις

Ενώ η Κίνα παραμένει ένας εμπορικός εταίρος, αν και η σχέση μας γίνεται όλο και πιο περίπλοκη μέρα με τη μέρα, η Ρωσία και το Ιράν δεν είναι.

Τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν πωληθεί στη Ρωσία έχουν πολύ παλιά τεχνολογία.

Οι κυρώσεις στο Ιράν έχουν λειτουργήσει για να περιορίσουν την τεχνολογία τους (και πιθανώς ό,τι παίρνουν πηγαίνει στο πυρηνικό τους πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητά τους).

Το γεγονός ότι η Ρωσία χρειάζεται αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι μια απόδειξη του πόσο πολύ τους έχουν βλάψει οι κυρώσεις για τα τσιπ. Η χρήση της φράσης “δύο ορκισμένοι εχθροί” των ΗΠΑ μπορεί να φαίνεται λίγο σκληρή, αλλά δεν φαίνεται πολύ μακριά όσον αφορά την περιγραφή της σχέσης μας με τη Ρωσία και το Ιράν.

Έτσι, εδώ είμαστε με “δύο ορκισμένους εχθρούς” που βλέπουν την πολεμική τους ικανότητα να μειώνεται λόγω της πρόσβασης σε τσιπ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;feature=youtu.be&ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.