Ανεξέλεγκτα είναι τα μέτωπα από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν το πρωί της Τρίτης στην Καλιφόρνια, με τουλάχιστον δύο νεκρούς και χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, ανάμεσά τους και πολλά διάσημα πρόσωπα.

Το Λος Άντζελες παραμένει περικυκλωμένο από 3 μεγάλες φωτιές, με τις αρχές να έχουν σημάνει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πολιτεία.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 40.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και πάνω από 20.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη στις περιοχές ανάμεσα από τις παραλιακές πόλεις της Σάντα Μόνικα και του Μαλιμπού.

Πάνω από 1000 κτίρια καταστράφηκαν στη συνοικία Πασίφικ Παλισέιντς, ενώ ανάμεσα στους κατοίκους που έσπευσαν να απομακρυνθούν είναι και πολλοί διάσημοι του κινηματογράφου και της μουσικής.

Η μανία της φωτιάς είναι τόσο μεγάλη, που όπως μεταδίδει το CNN, κάθε λεπτό καίγεται έκταση ανάλογη με 5 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Το 10% των σχολείων έχουν κλείσει για σήμερα Τετάρτη λόγω της κακής ποιότητας του αέρα και πιθανόν θα μείνουν κλειστά και αύριο.

Περισσότερα από 150.000 σπίτια και κτίρια παραμένουν χωρίς ρεύμα.

«Οι επόμενες 6 ώρες θα είναι κρίσιμες για τους πυροσβέστες. Οι καιρικές συνθήκες τις επόμενες ώρες θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόκληση για τους πυροσβέστες, με τους ισχυρούς ανέμους να προκαλούν την εξάπλωση των πυρκαγιών», δήλωσε ο μετεωρολόγος του CNN, Derek Van Dam.

Ο αρχηγός της πυροσβεστικής κομητείας του Λος Άντζελες, Άντονι Μαρόνε, ζήτησε βοήθεια από 5 πέντε γειτονικές κομητείες για να βοηθήσουν στις μάχες με τις πυρκαγιές στην περιοχή.

Η περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της καταστροφής αποτελεί τη «γειτονιά» μερικών από τους μεγαλύτερους σταρ του Χόλιγουντ, ανάμεσά τους ο Τομ Χανκς, η Ρις Γουίδερσπουν, ο Άνταμ Σάντλερ, ο Μάιλς Τέλερ και πολλοί ακόμα.

Ο Γουντς ανέβασε στο X ένα βίντεο από τη φωτιά, με τη λεζάντα «Φεύγω».

Μέχρι στιγμής, οι Σπένσερ Πρατ και Χέιντι Μοντάγκ από το ριάλιτι «Hills» είναι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν χάσει το σπίτι τους από τις φλόγες.

Εντωμεταξύ, και ο ηθοποιός Γιουτζίν Λέβι δήλωσε στην εφημερίδα «Los Angeles Times» ότι έφυγε από το σπίτι του, καθώς «μαύρος και έντονος» καπνός «κύκλωσε» την κοιλάδα του Τεμεσκάλ.

Επιπλέον, και ο Τσετ Χανκς, γιος του Τομ Χανκς και της Ρίτα Γουίλσον έκανε μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, στην οποία αναφέρει ότι η γειτονιά που μεγάλωσε ως παιδί, κάηκε ολοσχερώς. «Η γειτονιά στην οποία μεγάλωσα καίγεται. Προσεύχομαι για την Palisades», έγραψε.

Η Τζέιμι Λι Κέρτις είναι κι εκείνη ανάμεσα στους διάσημους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Για τη Μίρα Σορβίνο, αυτή είναι η δεύτερη καταστροφή που ζει σε λιγότερο από έναν μήνα, καθώς βρισκόταν στο Μαλιμπού όταν ξέσπασε η πυρκαγιά «Φράνκλιν», κατά τις αρχές του Δεκεμβρίου.

Ακόμα, ονόματα διασήμων που έχει γίνει γνωστό ότι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους είναι η Τζένιφερ Λαβ Χιούιτ, η ηθοποιός Σάντρα Λι, η Μάντι Μουρ και τέλος, οι Αλαμπάμα και Λάντον Μπάρκερ, τα παιδιά του Τράβις Μπάρκερ και της Σάνα Μόκλερ.

«Οι πυρκαγιές λέγεται ότι επεκτείνονται σε σημείο που καλύπτουν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου μέσα σε δευτερόλεπτα. Σας παρακαλώ, να μείνετε ασφαλείς», έγραψαν οι τελευταίοι χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Sky News, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις πυρκαγιές που κατακαίνε τη νότια Καλιφόρνια.

Αν και αυτές οι πυρκαγιές είναι άγνωστο ακόμη πως ξεκίνησαν, μια σειρά παραγόντων τους επέτρεψαν να αναπτυχθούν, με αποτέλεσμα να εξαπλωθούν γρήγορα, με βασικό… ένοχο να φαίνεται πως είναι το φαινόμενο των ανέμων Santa Ana, ο οποίοι πνέουν ιδιαίτερα δυνατοί αυτές τις μέρες στην περιοχή.

Πρόκειται για τους «διαβολικούς ανέμους» (diablo winds), ακραίους, ξηρούς ανέμους που είναι συνηθισμένοι στο Λος Άντζελες τους πιο κρύους χειμερινούς μήνες.

Το Τμήμα Δασών και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνια είχε προειδοποιήσει άλλωστε ότι οι ισχυροί άνεμοι Santa Ana και η χαμηλή υγρασία αυξάνουν τους «ακραίους κινδύνους πυρκαγιών» το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Οι άνεμοι έχουν ήδη ξεπεράσει τα 60 μίλια/ώρα και θα μπορούσαν να φτάσουν τα 100 μίλια/ώρα στα βουνά και τους πρόποδες – συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που δεν είχαν σχεδόν καθόλου βροχή εδώ και μήνες.

Οι δυνατοί άνεμοι επίσης δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τις πτήσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών, δυσχεραίνοντας περαιτέρω τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Αυτοί οι βορειοανατολικοί άνεμοι φυσούν από το εσωτερικό της Νότιας Καλιφόρνια προς την ακτή, ανεβάζοντας ταχύτητα καθώς στριμώχνονται μέσα από οροσειρές που συνορεύουν με την αστική περιοχή γύρω από την ακτή.

Πνέουν επίσης προς την αντίθετη κατεύθυνση από την κανονική χερσαία ροή που μεταφέρει υγρό αέρα από τον Ειρηνικό Ωκεανό στην περιοχή.

Επιπλέον, η έλλειψη υγρασίας στον αέρα ξεραίνει τη βλάστηση, καθιστώντας την πιο εύφλεκτη μόλις ξεκινήσει μια πυρκαγιά.

Το φαινόμενο του «ατμοσφαιρικού στεγνωτηρίου»

Οι άνεμοι δημιουργούν ένα φαινόμενο «ατμοσφαιρικού στεγνωτήρα αέρα» που «θα στεγνώσει τα πράγματα ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Ντάνιελ Σουέιν, κλιματικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

«Όσο περισσότερο επιμένει ο ακραίος άνεμος, τόσο πιο ξηρή θα γίνεται η βλάστηση», πρόσθεσε σημειώνοντας πως «έτσι μερικοί από τους ισχυρότερους ανέμους θα είναι στην αρχή της περιόδου, αλλά μερικοί από τους πιο ξηρούς ανέμους θα έρθουν στο τέλος, και έτσι θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη περίοδος υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς».

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, δήλωσε ότι η εποχή των πυρκαγιών δεν υπάρχει πλέον «καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς όλο το χρόνο στην πολιτεία της Καλιφόρνια» παρά το γεγονός ότι η πολιτεία δεν αντιμετώπιζε «παραδοσιακά» πυρκαγιές αυτή την εποχή του χρόνου – προφανώς υπαινισσόμενος τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες βέβαια θα χρειαστούν χρόνο για να αξιολογήσουν τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε αυτές τις πυρκαγιές, οι επιπτώσεις της οποίας θα μπορούσαν να σχετίζονται με μία σειρά παραγόντων, από την ξήρανση της γης έως τη μείωση της ταχύτητας του ανέμου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως, είναι γνωστό ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον ζεστό, ξηρό καιρό στις ΗΠ, ο οποίος με τη σειρά του ξεραίνει τη βλάστηση, δημιουργώντας έτσι το καύσιμο για τις πυρκαγιές – όπως αναφέρουν και οι επιστήμονες του World Weather Attribution.