Ανοικτές στο ενδεχόμενο παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία εμφανίζονται οι ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν, Τζον Φάινερ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.
Eρωτηθείς κατά πόσον οι ΗΠΑ εξετάζουν ενδεχόμενη αποστολή μαχητικών στην Ουκρανία – όπως έχει ζητήσει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι, ο Φάινερ είπε ότι στην Ουάσιγκτον δεν έχουν αποκλείσει κανένα συγκεκριμένο οπλικό σύστημα κι ότι η μορφή της αμερικανικής υποστήριξης θα αξιολογηθεί με βάση τις ανάγκες της Ουκρανίας. «Θα το συζητήσουμε πολύ προσεκτικά», είπε αναφερόμενος στα αιτήματα του Κιέβου.
Νωρίτερα – και με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι να δηλώνει ότι θα στήριζε απόφαση του ΝΑΤΟ για αποστολή μαχητικών στο Κίεβο – ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Μέλνικ, είχε ζητήσει να δώσουν οι δυτικοί σύμμαχοι στη χώρα του σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη για να αμυνθεί ενάντια στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, καλώντας τους να συγκροτήσουν έναν «ισχυρό συνασπισμό μαχητικών» με αμερικανικά F-16 και F-35, Eurofighter, Tornado, γαλλικά Rafale και σουηδικά Gripen.
Kαι η Γαλλία ίσως παραδώσει μαχητικά στην Ουκρανία
Την ίδια ώρα και η Γαλλία δεν αποκλείει την πιθανότητα παράδοσης μαχητικών στο Κίεβο.
«Θα πρέπει να εξετάσουμε τα αιτήματα κατά περίπτωση και να αφήσουμε όλες τις πόρτες ανοιχτές», δήλωσε χθες στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Τομά Γκασιλού.
«Θα δούμε τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, επειδή τα πράγματα κινούνται γρήγορα. ΟΙ Δανοί και χώρες της ανατολικής Ευρώπης το σκέφτονται», πρόσθεσε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του Τομπάιας Έλγουντ και τον υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας. Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ ο Γκασιλού δήλωσε οτι η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Γαλλίας και της Ευρώπης και δεν πρέπει να κλιμακωθεί ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας.
Η γαλλική κυβέρνηση ίσως είναι έτοιμη να προσφέρει κάποια παλαιότερης γενιάς μαχητικά στην Ουκρανία, όπως τα Dassault Mirage, αλλά το Παρίσι γνωρίζει τις δυσκολίες στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων όπως και ότι κάθε αεροσκάφος χρειάζεται δεκαμελή ομάδα υποστήριξης, αναφέρει η Daily Telegraph.
Την περασμένη εβδομάδα ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα είπε ότι το θέμα είναι ανοικτό και δεν υπάρχουν ταμπού. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε πάντως την Τετάρτη την πιθανότητα να στείλει η χώρα του μαχητικά στην Ουκρανία μετά τη δέσμευση για την αποστολή 14 αρμάτων μάχης Leopard 2A6.
Ουκρανός αξιωματούχος «Μόνον πυρηνικά δεν θα πάρουμε»
Με τη Δύση να σπάζει το ένα ταμπού μετά το άλλο όσον αφορά στη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, όπως απέδειξαν και οι τελευταίες αποφάσεις ΗΠΑ και Γερμανίας για τα τανκς Abrams και Leopard 2, το Κίεβο πιέζει τώρα για μαχητικά τέταρτης γενιάς, όπως τα αμερικανικά F-16 για να αντικαταστήσει τα γηρασμένα σοβιετικής εποχής μαχητικά του.
«Δεν ήθελαν να μας δώσουν τα συστήματα HIMARS (εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων) και μετά μας τα έδωσαν. Δεν ήθελαν να μας δώσουν άρματα μάχης, τώρα μας δίνουν. Πέρα από πυρηνικά όπλα, δεν έχει απομείνει κάτι που δεν θα πάρουμε», δήλωσε ο Γιούριι Σακ, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρεζνίκοφ.