Το Πεντάγωνο με ανακοίνωσή του, έκανε γνωστό πως εξαρτήματα του προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD άρχισαν να φτάνουν χθες στο Ισραήλ και ότι το σύστημα θα είναι σύντομα σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες, επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και εξαρτήματα συστοιχίας THAAD θα συνεχίσουν να φθάνουν στο Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

«Η συστοιχία θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα σύντομα, αλλά για λόγους ασφαλείας δεν πρόκειται να αναφέρουμε χρονοδιαγράμματα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αναπτύξουν στο Ισραήλ συστοιχία THAAD προκειμένου να το προστατεύσουν το εβραϊκό κράτος έναντι πιθανής νέας επίθεσης από την Τεχεράνη, εν αναμονή της ισραηλινής απάντησης στις ιρανικές επιθέσεις.

Μια συστοιχία THAAD είχε ήδη αναπτυχθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023 και προηγουμένως το 2019, διευκρίνισε το Πεντάγωνο.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διευκρίνισε ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα χειρίζονται το αντιπυραυλικό σύστημα.

Τι πραγματικά προσφέρουν τα συστήματα THAAD

Η σημαντική καινοτομία των συγκεκριμένων συστημάτων είναι πως για να αναχαιτίσουν έναν στόχο χρησιμοποιούν «κινητική» τεχνολογία και όχι κάποια κεφαλή. Επί της ουσίας ένας πύραυλος από το συγκεκριμένο σύστημα καταρρίπτει έναν βαλλιστικό κατά την είσοδο του και την κάθοδο προς τον στόχο χωρίς ο ίδιος να εκραγεί κοντά στην κεφαλή του βαλλιστικού αλλά τον πλήττει ευθέως. Τα συστήματα THAAD μετατρέπουν τις κεφαλές των εχθρικών βαλλιστικών πυραύλων από μειονέκτημα σε αμυντικό πλεονέκτημα…

Το βεληνεκές τους ποικίλει από τα 150 μέχρι και τα 200 χιλιόμετρα και η συστοιχία πλην των εκτοξευτήρων διαθέτει και ένα άκρως εξελιγμένο ραντάρ. Τα συστήματα THAAD έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται και με απομακρυσμένες πηγές ανίχνευσης για μεγαλύτερη εμβέλεια ελέγχου. Το ραντάρ του συγκεκριμένου συστήματος έχουν δυνατότητα εντοπισμού στόχου στα 3.000 χιλιόμετρα και ενεργοποιούνται όταν ο εχθρικός βαλλιστικός πύραυλος βρεθεί στα 1.700 χιλιόμετρα από τον στόχο του αναχαιτίζοντάς τον πολύ μακριά από το σημείο στόχευσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η συστοιχία περιλαμβάνει επίσης και κέντρο ελέγχου εκτόξευσης με τα τρία τμήματα του οπλικού συστήματος να είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο δίνοντας πολλαπλές δυνατότητες ανάπτυξης στο πεδίο.