Όλα φαίνεται πως κυλούν αντίστροφα πλέον για την επίθεση αντιποίνων του Ιράν κατά του Ισραήλ, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι σφοδρή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, πραγματοποίησε μια σπάνια επίσκεψη στο Ιράν σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει την ιρανική ηγεσία να μην επιτεθεί στο Ισραήλ, ως αντίποινα στην εξουδετέρωση  του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.

Ο δυτικός σύμμαχος με μεγάλο παλαιστινιακό πληθυσμό είναι αντιμέτωπος με μια δύσκολη εξισορρόπηση, καθώς αντιμετωπίζει εγχώριες εκκλήσεις να διακόψει τις σχέσεις με το Τελ Αβίβ και να σταματήσει να το προστατεύει μετά την κατάρριψη ιρανικών πυραύλων με στόχο το Ισραήλ νωρίτερα φέτος. Η επίσκεψη μοιάζει καταδικασμένη να αποτύχει, δεδομένου ότι το Ιράν επέμεινε την Κυριακή ότι δεν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού και ότι θα δώσει αποφασιστική απάντηση στη δολοφονία.

Μάλιστα το Ιράν σκλήρυνε ακόμη τη θέση του ανακοινώνοντας  πως θα επιτεθεί και έναντι οποιασδήποτε αραβικής χώρας επιχειρήσει να παρέμβει στην επίθεσή του κατά του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα εφημερίδα του Κουβέιτ, Al-Jarida, δημοσίευσε ένα άρθρο που ισχυρίζεται ότι μια αμερικανική αντιπροσωπεία πέταξε πρόσφατα από την Τουρκία στην πόλη Karaj στο βόρειο Ιράν, είχε  μυστική συνάντηση με την διαμεσολάβηση του Ομάν με ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους, για να μεταφέρει μήνυμα «ηρεμίας και προειδοποίησης» στο Ιράν με την ελπίδα να αποτρέψει έναν περιφερειακό πόλεμο πλήρους κλίμακας, κάτι που θα δημιουργούσε πρόσθετα προβλήματα για τους Δημοκρατικούς ενόψει προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διήρκεσε δύο ώρες, υποστηρίζεται ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια του Προέδρου Μπάιντεν για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν πόλεμο με το Ιράν, αλλά και ότι θα υπερασπιστούν το Ισραήλ; αν και ελπίζουν ότι το Ιράν δεν θα «πέσει στην παγίδα» να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση που θα ενίσχυε μόνο την επιρροή  του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Η Τεχεράνη όμως παρά τις όποιες διπλωματικές προσπάθειες είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην επίθεση, η οποία  θα πρέπει να είναι μεγαλύτερης κλίμακας από ότι ήταν η πρώτη επίθεση της 13ης Απριλίου, εάν θέλει να ανακτήσει την αξιοπιστία του στον μουσουλμανικό κόσμο.

Το Ισραήλ από την πλευρά του προετοιμάζεται με φρενήρεις ρυθμούς.

Όπως έγινε γνωστό η Γενική Υηπρεσία Ασφάλειας του Ισραήλ Σιν Μπετ  ολοκλήρωσε την προετοιμασία της για τη λειτουργία ενός νέου  υπόγειου καταφυγίου διοίκησης και ελέγχου στην Ιερουσαλήμ, που προορίζεται για τη διεξαγωγή συγκρούσεων υψηλής έντασης όπου σε αυτό θα βρίσκεται η ελίτ της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας  του κράτους. Το καταφύγιο είναι εξοπλισμένο με όλα τα μέσα διοίκησης και ελέγχου, συνδεδεμένο με όλα τα άλλα καταφύγια, επιτρέποντας την παραμονή σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι απρόσβλητο από όλα τα γνωστά όπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει το Ιράν.

«Ιράν και Χεζμπολάχ θα προσπαθήσουν απλώς να μας εξαντλήσουν», ανέφερε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι υπάρχει «ισχυρή πίεση από τις ΗΠΑ για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς».

Το Ιράν θα χτυπήσει εσκεμμένα πολίτες του Ισραήλ, μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ενώ ενδεικτικό της κρισιμότητας, χαρακτηρίζεται η πρώτη σε 20 χρόνια επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ιορδανίας στην Τεχεράνη «σε μία ύστατη προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

Το τελευταίο 48ωρο, είχαν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και με τον Αιγύπτιο Υπ. Εξωτερικών. Ωστόσο, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι το Ιράν διεμήνυσε σε Άραβες διπλωμάτες ότι αδιαφορεί αν η αντίδραση του πυροδοτήσει γενικευμένο πόλεμο με το Ισραήλ.

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία Ισπανία και Ιταλία απηύθυναν νέες εκκλήσεις στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο το συντομότερο δυνατόν με την αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό να τους προτρέπει να φύγουν με οποιοδήποτε εισιτήριο είναι διαθέσιμο.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται «για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος, αναφερόμενος στους φόβους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τζον Φίνερ επανέλαβε ωστόσο ότι «επείγει» να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δύο ημέρες αφότου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ενισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή.

«Το Πεντάγωνο αναπτύσσει σημαντικά μέσα στην περιοχή για να προετοιμαστεί για μια ενδεχόμενη ανάγκη υπεράσπισης του Ισραήλ από μια επίθεση», είπε ο Φίνερ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αποκλιμακώσουμε διπλωματικά την κατάσταση, επειδή δεν πιστεύουμε ότι ένας περιφερειακός πόλεμος θα ήταν προς το συμφέρον οποιουδήποτε αυτή τη στιγμή».

Οι ΗΠΑ κινητοποίησαν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη για να προστατεύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους και τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, απέναντι στις απειλές που εκτοξεύουν το Ιράν και οι σύμμαχοί του, όπως η παλαιστινιακή Χαμάς και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

«Δεν ξέρω τι θα κάνουν, ούτε πότε θα το κάνουν, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εμείς είμαστε έτοιμοι», δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Fox News ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ταυτόχρ5ονα η Τουρκία επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο «ηγέτης» του μουσουλμανικού κόσμου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάνξ να έχει συνάντηση με τον Ahmed Aboul Gheit, γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!