Μετά από πέντε μήνες στην εξουσία, έχουν προκηρυχθεί δύο γενικές απεργίες – η δεύτερη σήμερα – ενώ διαδηλώσεις μικρότερες ή μεγαλύτερες λαμβάνουν χώρα σχεδόν καθημερινά.

Η αντίδραση στην Αργεντινή κλιμακώνεται ενάντια στο νεοφιλελεύθερο πρόεδρο Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος συνεχίζει το πρόγραμμα σκληρής λιτότητας παρά τα αρνητικά αποτελέσματα.

Στην Αργεντινή, τα τρένα, τα λεωφορεία και το μετρό θα παραμείνουν ακίνητα για 24 ώρες, ενώ περίπου 400 πτήσεις θα ακυρωθούν, επηρεάζοντας 70.000 επιβάτες, σύμφωνα με τη Λατινοαμερικανική Ένωση Αερομεταφορών.

Πολλά εργατικά συνδικάτα, μεταξύ αυτών και το ισχυρό CGT, κάλεσαν σε απεργία «κατά της βίαιης προσαρμογής, υπέρ του δικαιώματος στην εργασία και τον συνδικαλισμό, και για έναν αξιοπρεπή μισθό».

Η συμμετοχή αναμένεται να είναι μεγάλη, πιθανότατα μεγαλύτερη από την απεργία της 24ης Ιανουαρίου, η οποία διήρκεσε μόνο 12 ώρες και χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση της Αργεντινής ως «η πιο γρήγορη απεργία στην ιστορία».

Αυτή τη φορά, η προεδρία κατήγγειλε μια «αυστηρά πολιτική» απεργία και κατηγόρησε τα συνδικάτα για “ρεκόρ ταχύτητας και αριθμού απεργιών” απέναντι σε μια νέα κυβέρνηση.

Τα συνδικάτα «αντιτίθενται σε αυτό που ψήφισαν οι πολίτες πέντε μήνες πριν», σημειώνεται. Ωστόσο, οι πολιτικές επιπτώσεις για τον Μιλέι μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικές σε σύγκριση με τις μεγάλες πορείες για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου στις 24 Απριλίου, με ένα εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους σε όλη τη χώρα.

Αυτή ήταν η σημαντικότερη κινητοποίηση εναντίον του Αργεντίνου προέδρου μέχρι σήμερα, «ένα μάθημα για αυτόν: η πρώτη φορά που αντιμετώπισε έναν τοίχο κοινής γνώμης, καθώς το διακύβευμα είναι τεράστιο», σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Γκαμπριέλ Βομάρο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρ’ όλα αυτά, η αντίδραση «δεν πρέπει να υπερερμηνευθεί», καθώς ο Μιλέι «διατηρεί έναν σταθερό πυρήνα υποστηρικτών στις δημοσκοπήσεις» αναφέρει.