Η Αρμενία, αν και ακόμα μέλος του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), έλαβε πρόσκληση από την Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ και επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της.

Αυτή η πρόσκληση υπογραμμίζει την αυξανόμενη απομάκρυνση της Αρμενίας από τον παραδοσιακό της σύμμαχο, τη Ρωσία, και την επιθυμία της να εξετάσει νέες στρατηγικές συνεργασίες.

Τα τελευταία χρόνια, η Αρμενία έχει αρχίσει να επανεξετάζει τη σχέση της με τον CSTO, καθώς οι προσδοκίες της για στήριξη κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με το Αζερμπαϊτζάν δεν επιβεβαιώθηκαν.

Η «αποτυχία του CSTO να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Αρμενίας» κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και η στάση της Ρωσίας, που θεωρήθηκε αδιάφορη, ώθησαν το Ερεβάν να στραφεί προς νέες κατευθύνσεις.

Η πρόσκληση από το ΝΑΤΟ και η επιβεβαίωση της συμμετοχής της Αρμενίας στη Σύνοδο σηματοδοτούν μια σημαντική καμπή στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό δεν σημαίνει άμεση ένταξη στη συμμαχία, αλλά δείχνει τη διάθεση της Αρμενίας να διερευνήσει νέες στρατηγικές συνεργασίες πέρα από το παραδοσιακό πλαίσιο του CSTO.