Η Αρμενία δεν θα συμμετάσχει σε επόμενη χρηματοδότηση του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), ανακοίνωσε το Ερεβάν.
Αυτό έρχεται ως το τελευταίο από μια σειρά βημάτων που έχει λάβει η χώρα για να αποστασιοποιηθεί από τη συμμαχία ασφαλείας υπό την ηγεσία της Ρωσίας.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας επιβεβαίωσε ότι η Αρμενία δεν θα συνεισφέρει στον προϋπολογισμό του CSTO για το 2024, ο οποίος εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.
Ο CSTO, ο οποίος ιδρύθηκε το 2002, περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν. Η Ρωσία είναι μακράν το πιο ισχυρό μέλος της συμμαχίας.
Από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2018, η κυβέρνηση του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν έχει προσπαθήσει να προσεγγίσει τη Δύση, ενώ απομακρύνεται σταθερά από τη Ρωσία.
Τους τελευταίους μήνες, η Αρμενία έχει υιοθετήσει μια ολοένα και πιο επιθετική στάση έναντι της Μόσχας και, τον Μάρτιο, απείλησε να αποχωρήσει εάν η στρατιωτική συμμαχία δεν αντιμετωπίσει τις ανησυχίες συλλογικής ασφάλειας της Αρμενίας.
Η απειλή ήρθε εν μέσω της αυξανόμενης ρήξης μεταξύ Ερεβάν και Μόσχας, η οποία επιδεινώθηκε όταν οι ρωσικές ειρηνευτικές δυναμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν εμπόδισαν την ένοπλη κατάληψη της περιοχής από το Αζερμπαϊτζάν.
Σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης του CSTO, εάν ένα κράτος μέλος δεχθεί επίθεση, τότε όλα τα κράτη μέλη πρέπει να το βοηθήσουν – όπως και οι αρχές του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.
Ο CSTO δεν παρενέβη κατά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο του 2023, καθώς είχε προειδοποίησει την Αρμενία πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της στο Αρτσάχ και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ κρίνονται ως «επιθετικού χαρακτήρα» και αποσταθεροποιούν περαιτέρω την περιοχή.
Η Αρμενία έχει «παγώσει» τη συμμετοχή της στον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας.
Τους τελευταίους μήνες, η Αρμενία προσπάθησε περαιτέρω να αποστασιοποιηθεί από τη Ρωσία, κατηγορώντας επανειλημμένα τη Μόσχα ότι είναι αναξιόπιστος εταίρος.
Τον Μάρτιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν αποκάλυψε ότι η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την προσέγγιση της Δύσης.
Το Ερεβάν ζήτησε επίσης από τις Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο διεθνές αεροδρόμιο του Ερεβάν να αποχωρήσουν.
Το Κρεμλίνο αποδοκίμασε την κίνηση ως «μη φιλικό βήμα» και «λανθασμένη απόφαση».