Να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για την κατεπείγουσα απομάκρυνση των αμάχων από τη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε από τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Ισαάκ Χέρτσογκ, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, της χώρας που ασκεί τον τρέχοντα μήνα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Μίλησα πρόσφατα στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο του Ισραήλ, τον Ισαάκ Χέρτσογκ (…) Του μετέφερα το αίτημά μου να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω Αιγύπτου με ασφάλεια», τόνισε ο Λούλα μέσω X (του πρώην Twitter).
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος ταυτόχρονα επαναβεβαίωσε «την καταδίκη από τη Βραζιλία των τρομοκρατικών επιθέσεων» και την «αλληλεγγύη προς τα θύματα».
«Ζήτησα από τον πρόεδρο (Χέρτσογκ) να εγγυηθεί πως δεν θα υπάρχει έλλειψη νερού, ηλεκτρισμού και φαρμάκων στα νοσοκομεία. Δεν είναι δυνατόν οι αθώοι να μετατρέπονται σε θύματα της τρέλας αυτών που θέλουν τον πόλεμο», πρόσθεσε.
Conversei agora há pouco por telefone com o presidente de Israel Isaac Herzog. Agradeci o apoio para a operação de retirada dos brasileiros que desejam retornar ao nosso país. Reafirmei a condenação brasileira aos ataques terroristas e nossa solidariedade com os familiares das… pic.twitter.com/QvsS3XihfU
— Lula (@LulaOficial) October 12, 2023
Προχθές Τετάρτη, ο Λούλα είχε ήδη απευθύνει έκκληση να προστατευτούν «τα παιδιά της Παλαιστίνης και του Ισραήλ», που έχουν βρεθεί εν μέσω πολέμου.
«Πρέπει η Χαμάς να αφήσει ελεύθερα τα παιδιά του Ισραήλ που απήγαγε αποσπώντας τα από τις οικογένειές τους. Πρέπει το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς ώστε τα παιδιά της Παλαιστίνης και οι μητέρες τους να μπορέσουν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας, να περάσουν τα σύνορα με την Αίγυπτο», είπε ο βραζιλιάνος πρόεδρος. «Πρέπει να υπάρξει ελάχιστος παρονομαστής ανθρωπιάς μέσα στην παραφροσύνη του πολέμου».
Η Βραζιλία συγκάλεσε νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να συζητηθεί η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, που αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα.
Η μεγαλύτερη χώρα της νότιας Αμερικής είχε ήδη συγκαλέσει κατεπείγουσα συνεδρίασή του την 8η Οκτωβρίου, την επομένη της αιφνιδιαστικής και άνευ προηγουμένου επίθεσης της Χαμάς εναντίον του εβραϊκού κράτους.
Στη συνεδρίαση αυτή ωστόσο τα μέλη του ΣΑ, που διχάζονται συχνά για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν και να καταδικάσουν ομόφωνα την επίθεση της Χαμάς, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.300 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά.
Στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι, σκοτώθηκαν στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε αντίποινα, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό.