ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Bloomberg: «Το ελληνικό Ναυτικό επεκτείνει τις ασκήσεις του στον Λακωνικό Κόλπο για να εμποδίσει τα πετρελαιοφόρα του Πούτιν»

Η Υδρογραφική Υπηρεσία του ΠΝ εξέδωσε νέα NAVTEX

Bloomberg: «Το ελληνικό Ναυτικό επεκτείνει τις ασκήσεις του στον Λακωνικό Κόλπο για να εμποδίσει τα πετρελαιοφόρα του Πούτιν»

Την επέκταση των ασκήσεων του ΠΝ στον Κόλπο της Λακωνίας από την υδρογραφική υπηρεσία του ΠΝ, με νέα NAVTEX αναφέρει το Bloomberg λέγοντας πως πρόκειται για την προσπάθεια της Ελλάδας να σταματήσει την παράνομη μεταφορά πετρελαίου «σε μια περιοχή που προηγουμένως θεωρούνταν ύποπτη ότι φιλοξενούσε μια σειρά μεταφορών από πλοίο σε πλοίο (ΠΣΠ) πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, πιθανώς ρωσικής προέλευσης».

Η νέα NAVTEX έχει ισχύ έως τις 24 Νοεμβρίου και όπως σημειώνει το Bloomberg η απαγόρευση πρόσβασης για πλοία σε μια μεγάλη περιοχή όπως περιγράφεται μέσω των NAVTEX σπρώχνει τον στόλο των πετρελαιοφόρων νοτιότερα.

Το θέμα αφορά τις δυτικές κυρώσεις οι οποίες περιορίζουν την πώληση ρωσικού πετρελαίου και άλλων συναφών προϊόντων. Ο κόλπος της Λακωνίας προσφέρεται λόγω γεωγραφικής θέσης (καλές καιρικές συνθήκες και εγγύτητα με τη Διώρυγα του Σουέζ) για μεταφόρτωση πετρελαϊκών προϊόντων από πλοίο σε πλοίο (ΠΣΠ) και στην συγκεκριμένη περίπτωση ρωσικής προέλευσης και  από εκεί την μεταφορά του σε ασιατικές αγορές.

Πιο συγκεκριμένα η περιοχή είχε αναδειχθεί σε μία «τρύπα» στις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, καθώς πετρελαιοφόρα μεγάλης ηλικίας, μη ταυτοποιήσιμης ιδιοκτησίας και ύποπτης σημαίας δένουν το ένα δίπλα στο άλλο προκειμένου να μεταφορτώσουν ρωσικό πετρέλαιο.

Με αυτόν τον τρόπο μεγάλες ποσότητες πετρελαίου καταφέρνουν να περάσουν κάτω από τα «ραντάρ» των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι  G7 στις πωλήσεις πετρελαίου προερχόμενου από τη Ρωσία, γεγονός που στεναχωρεί ιδιαιτέρα το Bloomeberg |(και όχι μόνο βέβαια), καθώς στόχος είναι να πληγεί  η χρηματοδότηση της «πολεμικής μηχανής» του Κρεμλίνου.

Η Ελλάδα έχει δικαιοδοσία για την πραγματοποίηση έλεγχων έως τα 6 ν.μ. καθώς έως εκεί τα χωρικά της ύδατα, οπότε τα πετρελαιοφόρα που μεταφορτώνουν ρωσικό πετρέλαιο βρίσκονται λίγο έξω από τα 6 ν.μ. Με την αναγγελία των NAVTEX η περιοχή των ασκήσεων επεκτείνεται απαγορεύοντας ταυτόχρονα κάθε κίνηση εμπορικών πλοίων στην περιοχή άρα και μεταφορτώσεων τύπου ΠΣΠ.

Το Bloomberg έχει αποκτήσει ιδιαίτερη «ευαισθησία» στην πώληση ρωσικού πετρελαίου  (κάθε τόνος ρωσικού πετρελαίου που εξάγεται δημιουργεί έντονη δυσαρέσκεια στο αμερικανικό ειδησεογραφικό μέσο) και καλύπτει το θέμα του Λακωνικού Κόλπου με συνεχή δημοσιεύματα.

Μάλιστα πρόσφατα δημοσιογράφοι του Bloomberg είχαν βρεθεί στην περιοχή του Λακωνικού Κόλπου, παρακολουθώντας δύο πετρελαιοφόρα «με σκουριασμένα κύτη και αθροιστική ηλικία 57 ετών» να μεταφορτώνουν πετρέλαιο.

Η ταυτότητα των πλοιοκτητών και της εμπλεκόμενης ασφαλιστικής εταιρείας είναι άγνωστα, ενώ η σημαία υπό την οποίαν πλέουν θεωρείται ως «πολύ υψηλού κινδύνου», σύμφωνα πάντα με το Bloomberg ενώ άγνωστος παρέμενε και ο τελικός προορισμός των ρωσικών καυσίμων που εμπορεύονταν τα δύο πλοία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.