Τρεις νεαροί Σουηδοί συνελήφθησαν για τις δύο εκρήξεις που πιθανόν προκλήθηκαν από χειροβομβίδες κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Κοπεγχάγη. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, δύο από τους άνδρες συνελήφθησαν σε ένα τρένο στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κοπεγχάγης, ενώ ο τρίτος άνδρας συνελήφθη σε άλλο σημείο της πρωτεύουσας της Δανίας λίγο μετά τις εκρήξεις, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Αστυνομίας της Κοπεγχάγης, Γενς Γέσπερσεν.

Μάλιστα, δύο χειροβομβίδες ήταν πιθανό να προκάλεσαν τις εκρήξεις, οι οποίες προκάλεσαν κάποιες ζημιές σε ένα κτήριο περίπου 100 μέτρα από την πρεσβεία του Ισραήλ, όπως πρόσθεσε ο Γενς Γέσπερσεν.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν η πρεσβεία ήταν ή δεν ήταν ο στόχος αυτών των εκρήξεων, ερευνούμε επίσης αν ενήργησαν μόνοι τους, κατόπιν παραγγελίας ή μαζί με άλλους», δήλωσε ο επικεφαλής της Αστυνομίας της Κοπεγχάγης. Ο ίδιος, ωστόσο, αρνήθηκε να πει πώς οι τρεις συλληφθέντες, ηλικίας μεταξύ 15 και 20 ετών, συνδέονται με το περιστατικό, αλλά δήλωσε ότι η Αστυνομία αναμένει να καταθέσει προκαταρκτικές κατηγορίες εναντίον δύο από αυτούς για παράνομη κατοχή όπλων.

Φέτος τουλάχιστον 10 Σουηδοί έχουν κατηγορηθεί στη Δανία για απόπειρα δολοφονίας ή οπλοκατοχή, προκαλώντας συναγερμό και σκληρή κριτική στη χώρα για την εξάπλωση του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι εκρήξεις στην Κοπεγχάγη συνέβησαν περίπου στις 3:20 π.μ. (τοπική ώρα), όπως ανέφερε η ισραηλινή πρεσβεία. «Είμαστε σοκαρισμένοι από αυτό που συνέβη, κανείς δεν τραυματίστηκε και κανείς δεν ήταν παρών στην πρεσβεία όταν σημειώθηκαν οι εκρήξεις», δήλωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας στο Reuters.

Ανησυχία από την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Η Υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών της Δανίας βοηθούσε την Αστυνομία στην έρευνα και αξιολογούσε το ήδη υψηλό επίπεδο ασφαλείας γύρω από τοποθεσίες που συνδέονται με την εβραϊκή κοινότητα στη χώρα, όπως ανέφερε η εν λόγω Υπηρεσία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επισημαίνεται ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν με φόντο την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή καθώς, την Τρίτη (1/10), το Ιράν επιτέθηκε με πυραύλους κατά του Ισραήλ. Το Ισραήλ, το οποίο πολεμά την – υποστηριζόμενη από το Ιράν – Χεζμπολάχ στον Λίβανο, υποσχέθηκε αντίποινα, υποδαυλίζοντας τους φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο.