Στη Γεωργία, οι διαδηλώσεις κατά του νόμου περί “ξένων πρακτόρων” συνεχίζονται με έντονο ρυθμό, προκαλώντας πολιτική αναταραχή στη χώρα.

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο απαιτεί από ΜΚΟ και μέσα ενημέρωσης που λαμβάνουν πάνω από 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να καταχωρούνται ως “πράκτορες ξένης επιρροής”, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Η παρουσία Αμερικανών στις διαδηλώσεις

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, παρουσιάζουν ότι πρόκειται για τουρίστες και περαστικούς, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για οργανωμένη προσπάθεια από την CIA.

Η κυβέρνηση της Γεωργίας δεν έχει λάβει επίσημη θέση για την εμπλοκή ξένων παραγόντων, όσο οι εντάσεις αυξάνονται.

Η Πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, έθεσε βέτο στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι αντιβαίνει στο σύνταγμα και στις ευρωπαϊκές αξίες.

Παρ’ όλα αυτά, το βέτο πιθανότατα θα ανατραπεί από την πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος στο κοινοβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους, υπογραμμίζοντας ότι η υιοθέτηση του νόμου θα μπορούσε να βλάψει τις φιλοδοξίες της Γεωργίας για ένταξη στην ΕΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποίησε ότι η Γεωργία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, ενώ εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι η υιοθέτηση του νόμου θα αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.