Σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν σε συνέδριο του Διεθνούς Υδρογραφικού Οργανισμού στο Μονακό, η έρευνα στον πυθμένα των ωκεανών έχει ολοκληρωθεί μόλις κατά ένα τέταρτο.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η επιφάνεια του Άρη έχει μελετηθεί πολύ καλύτερα από τα υποθαλάσσια βάθη του πλανήτη μας, ο οποίος καλύπτεται κατά 75% από ωκεανούς. Έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στα υποβρύχια ηφαίστεια, τα οποία αποτελούν σοβαρή απειλή για τα υποβρύχια.
Δύο υποβρύχια του Ναυτικού των ΗΠΑ έχουν ήδη πέσει «θύματα» αγνώστων αντικειμένων στους πυθμένες των ωκεανών.
Τον Ιανουάριο του 2005, το αμερικανικό υποβρύχιο USS San Francisco συγκρούστηκε με ένα υποθαλάσσιο όρος στα ανοικτά των ακτών του Γκουάμ.
Το 2011, παρόμοιο περιστατικό συνέβη με το πυρηνικό υποβρύχιο USS Connecticut στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Και τα δύο περιστατικά συνέβησαν λόγω της απουσίας αυτών των υποθαλάσσιων εξάρσεων στους υδρογραφικούς χάρτες.
Ωστόσο, οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην τεχνολογία δορυφορικής παρατήρησης που έγιναν από ειδικούς από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα άνοιξαν νέες ευκαιρίες για τη μελέτη του υποβρύχιου κόσμου. Χάρη σε έναν νέο αλγόριθμο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν 19.325 άγνωστα μέχρι τότε υποβρύχια ηφαίστεια, που κυμαίνονται σε ύψος από 421 έως 2.500 μέτρα, από τον βυθό.
Αυτές οι ανακαλύψεις έχουν αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των γνωστών υποθαλάσσιων βουνών, που προηγουμένως ήταν 24.643. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα περίπου 55.000 κορυφές πάνω από τα 2.500 μέτρα στον πυθμένα των ωκεανών που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.
Είναι περισσότερο από πιθανό ότι το πρόσφατο περιστατικό με τη σύγκρουση ενός αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου στα ανοικτά των ακτών της Κίνας σχετίζεται με αυτές τις συνθήκες.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.