Η ναυτική δύναμη που έχει αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα για να φέρει σε πέρας την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ πρέπει να υπερδιπλασιαστεί σε μέγεθος λόγω της κλιμάκωσης των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι, δήλωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης, Αντιναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης.
Τέσσερα πολεμικά πλοία της ΕΕ, περιπολούν στα ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης από τον Φεβρουάριο.
Στο διάστημα αυτό, έχουν παράσχει βοήθεια σε 164 πλοία, έχουν καταρρίψει περισσότερα από δώδεκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έχουν καταστρέψει τέσσερις αντιπλοϊκούς πυραύλους, δήλωσε ο Γρυπάρης σε συνέντευξή του.
Οι Χούθι ξεκίνησαν να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία πέρυσι για να πιέσουν το Ισραήλ και τους συμμάχους του να εγκαταλείψουν τον πόλεμο στη Γάζα.
«Η προειδοποίηση του κινήματος των Χούθι τον περασμένο μήνα ότι θα στοχοποιήσει πλοία που ανήκουν σε εταιρείες που ελλιμενίζουν πλοία στο Ισραήλ έχει αυξήσει τον κίνδυνο για τους εμπορικούς ναυλωτές», δήλωσε ο Γρυπάρης.
Ο ίδιος βρέθηκε στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα πιέζοντας για πρόσθετους πόρους.
«Δεν διαθέτουμε τόσα πολλά μέσα και όλη η περιοχή που πρέπει να καλύψουμε είναι τεράστια» πρόσθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα, οι μαχητές Χούθι χτύπησαν το ανθρακωφόρο Tutor με drone και πυραύλους, βυθίζοντάς το, καθώς βρισκόταν εκτός της αντιπυραυλικής κάλυψης του ευρωπαϊκού στολίσκου.
Η αποστολή της ΕΕ έχει αμυντική εντολή και οποιαδήποτε αύξηση του μεγέθους του στόλου της που περιπολεί στην Ερυθρά Θάλασσα θα ήταν για να μπορέσει η δύναμη να αυξήσει το γεωγραφικό της εύρος, αντί να υιοθετήσει μια πιο συγκρουσιακή στάση.
«Δεν πιστεύουμε ότι πλήγματα εναντίον των Χούθι μπορεί να λύσει το πρόβλημα», δήλωσε ο Γρυπάρης.
«Χρειάζεται σημαντικός αριθμός πλοίων για να παρασχεθεί η κατάλληλη αντιαεροπορική προστασία, προσπαθούμε ωστόσο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με ό,τι έχουμε».
Ο περιορισμένος αριθμός των σκαφών που έχει στη διάθεσή της η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ έχει περιορίσει την επιχείρηση σε ένα μικρό τμήμα της νότιας Ερυθράς Θάλασσας, κοντά στο στενό Μπαμπ-Ελ-Μαντέμπ, μεταξύ Υεμένης και Τζιμπουτί, ένα σημείο με μεγάλη κίνηση όπου τα πλοία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε επιθέσεις.