Σύμφωνα με έκθεση της 14ης Νοεμβρίου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), το Πακιστάν έχει ανέβει στην πέμπτη θέση μεταξύ των χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με τον ΔΟΜ, έως και το 40% των Πακιστανών θέλουν να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα τους.

Έτσι, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιθανή εισροή τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων Πακιστανών, στη χώρα των 242 εκατ. κατοίκων οι οποίοι μπορεί να επιθυμούν να πάρουν το δρόμο τους προς τη Γηραιά Ήπειρο, μέσω Ελλάδας.

Μέχρι το 2022 το Πακιστάν δεν ήταν καν ανάμεσα στις 10 κορυφαίες χώρες όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, έχει σκαρφαλώσει στην πρώτη πεντάδα — και ανεβαίνει.

Η έκθεση του ΔΟΜ αναφέρει «οικονομικές προκλήσεις, πολιτική αστάθεια, ανεργία, πληθωρισμός, τρομοκρατία και περιορισμένες ευκαιρίες εκπαίδευσης» ως βασικούς λόγους για τη μαζική έξοδο από το Πακιστάν στη Δύση. Αλλά αυτό μπορεί να είναι μια μάλλον μερική και επιφανειακή εξήγηση του φαινομένου.

Αυτό που τροφοδοτεί τη μετανάστευση από χώρες όπως το Πακιστάν στην Ευρώπη δεν είναι απλώς μια επιθυμία για μια καλύτερη διαβίωση. Η παράνομη μετανάστευση είναι μια από τις μεγαλύτερες παράνομες επιχειρήσεις στον κόσμο σήμερα. Επιπλέον, είναι επίσης το όχημα του ενορχηστρωμένου ισλαμιστικού επεκτατισμού.

Με τη συμμετοχή διεφθαρμένων αξιωματούχων, το λαθρεμπόριο ανθρώπων έχει γίνει η μεγαλύτερη πηγή εσόδων σε μεγάλες περιοχές του Πακιστάν. Η παράνομη μετανάστευση είναι επίσης μια επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων στη Δύση, όπου οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί τροφοδοτούν τα χρήματα των φορολογουμένων στις ΜΚΟ που διευκολύνουν και συμπληρώνουν τους λαθρέμπορους.

Υπάρχει επίσης ένα παράδοξο που πρέπει να σημειωθεί εδώ: Πολλοί από εκείνους τους Πακιστανούς που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω υποτιθέμενων κακουχιών ή έλλειψης ελευθεριών, συχνά επιθυμούν επίσης να εξάγουν τις σκληρές απόψεις τους και τον θρησκευτικό φανατισμό τους στις χώρες όπου γίνονται δεκτοί ως οι λεγόμενοι πρόσφυγες.

Η περίπτωση της οργάνωσης Dawat-e-Islami είναι πολύ χαρακτηριστική. Ιδρύθηκε στο Πακιστάν το 1981, η σουνιτική ισλαμιστική ομάδα εκμεταλλεύτηκε το τρέχον κύμα παράνομης μετανάστευσης από το Πακιστάν στη Δύση για να γίνει ένας διεθνής παράγοντας που προωθεί μια μαχητική ατζέντα.

Η Dawat-e-Islami διευθύνει θρησκευτικά σχολεία και ισλαμικά ινστιτούτα με πολλές εκατοντάδες πανεπιστημιουπόλεις σε όλο τον κόσμο, καθώς και ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό και ειδησεογραφικό δίκτυο. Παράλληλα, πραγματοποιεί μαζικές θρησκευτικές και πολιτικές συγκεντρώσεις τόσο σε χώρες της Νότιας Ασίας όσο και σε χώρες της Δύσης.

Αλλά το αποτύπωμα της οργάνωσης δεν είναι πάντα ειρηνικό. Σε ένα πρόσφατο άρθρο στο Middle East Forum, ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Uzay Bulut έχει επιστήσει την προσοχή στους δεσμούς μεταξύ της Dawat-e-Islami και μιας σειράς δολοφονιών και επιθέσεων τζιχαντιστών σε όλο τον κόσμο — από το Πακιστάν και την Ινδία μέχρι τη Σκωτία και την φονική επίθεση στο Charlie Hebdo.

Έτσι, οι Πακιστανοί πηγαίνουν δυτικά, αν και χωρίς πάντα να σκοπεύουν να προσαρμοστούν στις δυτικές αξίες. Και το κάνουν μαζικά. Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν (HRCP) κάθε χρόνο 300.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άνδρες νεαρής ηλικίας (το 60% των Πακιστανών είναι κάτω των 30 ετών), εγκαταλείπουν τη χώρα με παράνομα μέσα, ταξιδεύοντας μέσω δρομολογίων που αφορούν το Ντουμπάι, Τουρκία , Αίγυπτος και Λιβύη.

Το ίδιο το Πακιστάν δεν φαίνεται διατεθειμένο να σταματήσει αυτή την τάση. Δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του 1949 της ΔΟΕ για τη μετανάστευση για την απασχόληση, τη σύμβαση του 1975 για τους μετανάστες εργάτες, τη σύμβαση του 1951 για το καθεστώς των προσφύγων ή το πρωτόκολλο του Παλέρμο για τη λαθρεμπόριο μεταναστών, την εμπορία ανθρώπων και άλλα διεθνικά εγκλήματα.

Το Πακιστάν φαίνεται επίσης αδιάφορο για την απώλεια ανθρώπων που χάνονται προσπαθώντας να φύγουν από τη χώρα. Τον Ιούνιο του 2023 μετά την ανατροπή και βύθιση ενός αλιευτικού σκάφους περίπου 50 μίλια από την Πύλο της Ελλάδας, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300 Πακιστανούς, το HRCP ζήτησε από το κράτος του Πακιστάν να αναλάβει την ευθύνη «από την πλευρά του» στην τραγωδία.

Όσο για την ΕΕ, παρακολουθεί, χωρίς να ασκεί πραγματική πίεση στο Πακιστάν ή σε άλλες χώρες που εμπλέκονται στην αποστολή παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη. Αντίθετα, θέτει κανόνες που εμποδίζουν χώρες πρώτης εισόδου όπως η Ιταλία, η Ελλάδα ή η Ισπανία να υπερασπιστούν τα σύνορά τους.

Ο πληθυσμός του Πακιστάν είναι περίπου ο μισός πληθυσμός της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι γερνούν και πεθαίνουν, ενώ οι Πακιστανοί είναι νέοι και κατευθύνονται προς εδώ. Δεν είναι τόσο δύσκολο να δεις πού πάει αυτό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!