Οι αρχές της Δομινικανής Δημοκρατίας πολλαπλασιάζουν τις απελάσεις πολιτών της Αϊτής και δημιουργούν ειδικό τμήμα αλλοδαπών της αστυνομίας, κλιμακώνοντας την ένταση στις σχέσεις των δυο γειτονικών κρατών της Καραϊβικής, οι σχέσεις των οποίων δοκιμάζονται εδώ και δεκαετίες από διενέξεις για τη μετανάστευση.
Ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας Λουίς Αμπιναδέρ εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα διάταγμα που προβλέπει πως θα ενταθεί η εφαρμογή των πρωτοκόλλων για τη μετανάστευση και θα δημιουργηθεί ειδική μονάδα η οποία θα εντοπίζει αλλοδαπούς που ζουν σε «παράνομες καταλήψεις» γαιών και κτιρίων και θα τους απελαύνει.
Αρκετοί στην Αϊτή επισήμαναν πως οι αποφάσεις του κ. Αμπιναδέρ αψηφούν την πρόσφατη έκκληση του ΟΗΕ να μην επαναπροωθούνται Αϊτινοί, εξαιτίας του χρόνιου προβλήματος της δράσης βαριά οπλισμένων συμμοριών, της πολιτικής και οικονομικής κρίσης και της πρόσφατης επανεμφάνισης της χολέρας στη χώρα τους.
«Ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί ανησυχεί πολύ για τις μαζικές απελάσεις στη Δομινικανή Δημοκρατία», ανέφερε χθες ο Ζαν Τζούνιορ Ζοζέφ, εκπρόσωπος του κ. Ανρί. «Ελπίζουμε πως τα δικαιώματα των πολιτών μας θα γίνουν σεβαστά».
Το υπουργείο Εξωτερικών στο Σάντο Ντομίνγκο δεν απάντησε αμέσως όταν του ζήτησε σχόλιο το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ απηύθυνε έκκληση τη 10η Νοεμβρίου στη Δομινικανή Δημοκρατία να αναστείλει τις απελάσεις πολιτών της Αϊτής, επικαλούμενος τα προβλήματα της βίας των συμμοριών και τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στην πατρίδα τους.
Ο κ. Αμπιναδέρ αντέδρασε με οργή, χαρακτήρισε «απαράδεκτα και ανεύθυνα» τα σχόλια του κ. Τουρκ, δήλωσε πως η κυβέρνησή του δεν διαθέτει πόρους για να βοηθήσει κι άλλους Αϊτινούς και διεμήνυσε πως οι απελάσεις θα αυξηθούν.
Δεν είναι σαφές πόσοι Αϊτινοί έχουν απελαθεί από τη Δομινικανή Δημοκρατία αφότου εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα. Ο Ζαν Μπονέρ Ντελβά, επικεφαλής της αϊτινής εθνικής υπηρεσίας μετανάστευσης, είπε σε μέσα ενημέρωσης της χώρας του προχθές Τρίτη πως τους τελευταίους τρεις μήνες, οι απελάσεις αυξήθηκαν φθάνοντας γύρω στις 50.000.
Πρόκειται για την περίοδο κατά την οποία κλιμακώθηκε περαιτέρω η ανθρωπιστική κρίση στην Αϊτή, εξαιτίας της κατάληψης πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από συμμορίες για έξι εβδομάδες. Ο αποκλεισμός του κυριότερου πετρελαϊκού τερματικού σταθμού της χώρας από τους κακοποιούς προκάλεσε γενικευμένη έλλειψη καυσίμων και παρέλυσε σχεδόν όλη την οικονομική δραστηριότητα.
Η Ουλρίκα Ρίτσαρντσον, η συντονίστρια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις της αποστολής του ΟΗΕ στην Αϊτή, δήλωσε χθες Τετάρτη πως αξιωματούχοι του Οργανισμού προσπαθούν να προωθήσουν «την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία» των δύο κυβερνήσεων.