Οι Βρετανοί, έκαναν γνωστό πως πραγματοποίησαν μια επιτυχημένη δοκιμή του νέου οπλικού συστήματος κατευθυνόμενης ενέργειας με λέιζερ (LDEW) με την ονομασία «DragonFire», ενάντια σε εναέριους στόχους.
Παρά το γεγονός ότι το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας δεν δημοσίευσε αρκετές λεπτομέρειες, για ευνόητους λόγους, τόσο για την δοκιμή όσο και για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος, εντούτοις αυτό που είναι γνωστό είναι ότι μπορεί να εμπλακεί και να αναχαιτίσει οποιονδήποτε στόχο έχει «λοκάρει» εντός της εμβέλειας του.
Meet the UK’s first laser weapon: DragonFire
UK military scientists have for the first time shot down drones by using the laser to cut through incoming targets at the speed of light.
Capable of being fitted to future warships, it will be a vital British weapon as the threat of… pic.twitter.com/LEOZ8CrMJz
— Rt Hon Grant Shapps MP (@grantshapps) January 20, 2024
Το πρόγραμμα ανάπτυξης του DragonFire έχει αναλάβει το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, με την συμμετοχή των εταιρειών MBDA, Leonardo και QinetiQ, με στόχο την δημιουργία ενός οπλικού συστήματος υψηλής αποτελεσματικότητας, με μεγάλη ακρίβεια και δυσανάλογο κόστος λειτουργίας.
Ένα οπλικό σύστημα για το σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων
Όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, τόσο ο Στρατός Ξηράς όσο και το βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό εξετάζουν το ενδεχόμενο προμήθειας του «DragonFire», για να αναβαθμίσουν τις δυνατότητες και τα μέσα αεροπορικής άμυνας στο σύγχρονο και μελλοντικό πεδίο επιχειρήσεων.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «το DragonFire μπορεί να πλήξει με ακρίβεια τους εχθρικούς στόχους ενώ το κόστος λειτουργίας του για 10 δευτερόλεπτα ισοδυναμεί με το κόστος λειτουργίας ενός καλοριφέρ για μία ώρα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Έτσι, καθίσταται σαφές ότι το DragonFire μπορεί να αποδειχθεί ως μια ιδιαίτερα αξιόπιστη λύση απέναντι σε εναέριους στόχους μικρής ή και μέσης εμβέλειας με πολύ μεγάλη ακρίβεια, μειώνοντας παράλληλα το ενδεχόμενο παράπλευρων απωλειών και με χαμηλό κόστος λειτουργίας, συντήρησης και υποστήριξης, ειδικά σε ένα πεδίο επιχειρήσεων όπου πραγματοποιούνται επιδρομές εχθρικών UAV (βλ. Ερυθρά Θάλασσα) και η χρήση ακριβώς αντιαεροπορικών βλημάτων «κοστίζει διπλά».