
Ο ισραηλινός Στρατός συνέλαβε χθες Δευτέρα (24/3) στη Δυτική Όχθη τον βραβευμένο με Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ No Other Land («Καμιά άλλη γη») Παλαιστίνιο σκηνοθέτη Χαμντάν Μπαλάλ.
«Ομάδα εποίκων επιτέθηκε στο σπίτι του Χαμντάν Μπαλάλ» και τον λιντσάρισε προτού στρατιώτες μπουν σε ασθενοφόρο που τον μετέφερε αιμόφυρτό «και τον συλλάβουν», τόνισε ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Γιουβάλ Αβραάμ μέσω X.
Δεν είναι γνωστή η τύχη του, συμπλήρωσε.
The group of armed KKK-like masked settlers that lynched No Other Land director Hamdan Ballal (still missing), caught here on camera. pic.twitter.com/kFGFxSEanY
— Yuval Abraham יובל אברהם (@yuval_abraham) March 24, 2025
Τα γεγονότα εκτυλίχτηκαν στο χωριό Σουσίγια, στη νότια Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή κατεχόμενη από το Ισραήλ από το 1967, σύμφωνα με το Center for Jewish Nonviolence, μη κυβερνητική οργάνωση που εναντιώνεται στην κατοχή, μέλη της οποίας βρίσκονταν επιτόπου και τράβηξαν βίντεο.
Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός περιορίστηκε να αναφέρει πως επαληθεύει τα γεγονότα.
Hamdan Ballal, codirector de The Other Land, documental ganador del Óscar este año, agredido por colonos en Cisjordania
“Tiene heridas en cabeza y estómago, sangrando. Soldados israelíes irrumpieron en la ambulancia y se lo llevaron. No hay rastro de él desde entonces” https://t.co/Kgz7mckxt3 pic.twitter.com/qsX6Csefds
— Olga Rodríguez Francisco ✍️ (@olgarodriguezfr) March 24, 2025
Σε ανακοίνωσή του αργότερα, ανέφερε πως τρεις Παλαιστίνιοι «ύποπτοι» και Ισραηλινός πολίτης συνελήφθησαν, διαψεύδοντας πως μέλη του συνέλαβαν κάποιον «μέσα σε ασθενοφόρο».
Αναφέρθηκε σε «Παλαιστίνιους τρομοκράτες» που «πέταγαν πέτρες» εναντίον «Ισραηλινών πολιτών» και αυτοκινήτων με αντάλλαγμα να ξεσπάσει «συμπλοκή». Συμπλήρωσε πως τραυματίστηκε ισραηλινός πολίτης.
I’m standing with Karam, Hamdan’s 7 year old son, near the blood of Hamdan’s in his house, after settlers lynched him. Hamdan, co-director of our film No Other Land, is still missing after soldiers abducted him, injured and bleeding. This is how they erase Masafer Yatta. pic.twitter.com/72pT3UF3kj
— Basel Adra (@basel_adra) March 24, 2025
Το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA έκανε λόγο για τέσσερις παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του Μπαλάλ, σε έφοδο εποίκων στο Σουσίγια.
Γυρισμένο στο Μασάφερ Γιάτα, χωριό κοντά στη Σουσίγια, το ντοκιμαντέρ No Other Land ακολουθεί νεαρό Παλαιστίνιο που αγωνίζεται εναντίον αυτού που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει εξαναγκαστικό εκτοπισμό κατοίκων του χωριού.
Το χωριό αυτό, από όπου κατάγεται ο ένας από τους δυο παλαιστίνιους δημιουργούς της ταινίας, ο Μπάζελ Άντρα, έχει κηρυχτεί ζώνη στρατιωτικών επιχειρήσεων από το Ισραήλ.
Έπειτα από μακρά δικαστική μάχη, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ δικαίωσε τον Μάιο του 2022 τον ισραηλινό στρατό, απόφαση που άνοιξε τον δρόμο για να εκδιωχτούν οι κάτοικοι οκτώ χωριών όπου οι ένοπλες δυνάμεις ήθελαν να δημιουργηθεί πεδίο βολής.
Ο εποικισμός της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ χαρακτηρίζεται συχνά από τον ΟΗΕ παράνομος δυνάμει του διεθνούς δικαίου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.