Έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του από τη σύλληψη του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Telegram, Πάβελ Ντουρόφ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρνούμενος κάθε ανάμιξη στην υπόθεση, λέγοντας πως δεν είχε καμία ανάμιξη.
«Η σύλληψη του προέδρου της Telegram σε γαλλικό έδαφος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση πολιτική απόφαση. Εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν», είπε ο Μακρόν.
Ο Ντούροφ συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου μετά την άφιξη του ιδιωτικού του τζετ στο Παρίσι.
Ο εισαγγελέας του Παρισιού δεν έχει ακόμη κοινοποιήσει τους λόγους για τη σύλληψη του Ντουρόφ, -καθώς ακόμη τους ψάχνει- ο οποίος ίδρυσε την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων το 2013.
Σε ανακοίνωσή της, η Telegram ανέφερε ότι ο διευθύνων σύμβουλός της – Ρωσικής καταγωγής πολίτης της Γαλλίας των Εμιράτων – δεν είχε «τίποτα να κρύψει» και ότι η εταιρεία συμμορφώθηκε με τη νομοθεσία της ΕΕ.
🚨 BREAKING: President Emmanuel Macron said that the French government was not involved in the arrest of Telegram founder and CEO Pavel Durov.
Full story: https://t.co/AhMKDGTgSw pic.twitter.com/TzeDLwKlG1
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) August 26, 2024
Σύμφωνα με την Ρωσία πάντως «Οι ΗΠΑ διέταξαν τις γαλλικές αρχές να συλλάβουν τον ιδρυτή του Telegram, Πάβελ Ντούροφ, ως μέρος του πλαισίου των αντιρωσικών κυρώσεων», είπε η Εκατερίνα Μιζουλίνα, επικεφαλής του Safe Internet League της Ρωσίας και μέλος του Civic Chamber.
Γράφοντας στο Telegram την Κυριακή, η Μιζουλίνα είπε ότι η σύλληψη του Ντούροφ σε αεροδρόμιο του Παρισιού, δεν της προκάλεσε έκπληξη.
«Πίστευα από καιρό ότι τα ταξίδια εκτός Ρωσίας είναι μεγάλος κίνδυνος για τους ιδιοκτήτες Telegram, καθώς θα μπορούσαν να συλληφθούν ανά πάσα στιγμή», σημείωσε, αναφέροντας ότι παρόμοια περιστατικά όπου άνθρωποι κρατούνταν με εντολή των ΗΠΑ είχαν συμβεί και στο παρελθόν.