Ποιες είναι οι αιτίες για την ξαφνική εμμονή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να ζητήσει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία;
Παρά το γεγονός ότι η ιδέα του έχει αποδοκιμαστεί τόσο από τη γαλλική αντιπολίτευση όσο και από τη μεγαλύτερη μερίδα του γαλλικού λαού ο Γάλλος πρόεδρος εμμένει στην επικίνδυνη λογική του.
Ουδείς γνωρίζει τι σκέφτεται ακριβώς ο Μακρόν αλλά είναι η απώλεια 60 Γάλλων μισθοφόρων στις 16 Ιανουαρίου στο Χάρκοβο όταν ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τοι ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν στο Χάρκοβο φαίνεται πως έχει προκαλέσει την οργή του Γάλλου προέδρου την οποία όμως φροντίζει να αποκρύπτει επιμελώς.
Όπως ανέφερε τότε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας:
«Το απόγευμα της 16ηες Ιανουαρίου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν μια επίθεση ακριβείας σε προσωρινό σημείο ανάπτυξης στην περιοχή του Χαρκόβου ξένων μισθοφόρων την πλειονότητα των οποίων αποτελούσαν Γάλλοι».
Το ακαριαίο και συντριπτικό εκείνο πλήγμα φαίνεται πως έχει προκαλέσει την οργή του Ε.Μακρόν ο όποιος την περασμένη Δεύτερα διατύπωσε τη θέση για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Δεν το συσχέτισε φυσικά με τους 60 νεκρούς Γάλλους μισθοφόρους αλλά η συσχέτιση έρχεται από μόνη της χωρίς την ανάγκη άλλης ερμηνείας.
Russia says targeted French mercenaries in long range strike on Ukraine's Kharkiv
Russia said Wednesday it had targeted a group of French fighters in a long-range strike on the eastern Ukrainian city of Kharkiv, an attack authorities said injured more than a dozen civilians. pic.twitter.com/IBSz0OaQO9
— Emeka Gift Official (@EmekaGift100) January 18, 2024
Η γαλλική αντιπολίτευση επέκρινε σε μεγάλο βαθμό τις πρόσφατες θέσεις του αρχηγού του κράτους.
Αρκετοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Γαλλίας όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν την ιδέα της ανάπτυξης στρατιωτών στην Ουκρανία και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι αυτή η επιλογή δεν συγκεντρώνει τη «συναίνεση σήμερα».
Ωστόσο, δήλωσε ότι θα ήθελε να αποκαταστήσει τη “στρατηγική ασάφεια”, ώστε η Ρωσία του Πούτιν να γνωρίζει ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν την ήττα της Μόσχας.
Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν κατήγγειλε μια «πολεμική, ανεύθυνη λεκτική κλιμάκωση»|, ενώ ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (ακροδεξιά) Ζορντάν Μπαρντελά κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν πως «χάνει την ψυχραιμία του».
Κρίνοντας επίσης ότι ένας πόλεμος με τη Ρωσία θα ήταν μια “τρέλα”, ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ ζήτησε από τον πρόεδρο μια «συνάντηση με τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων».
Σύγκρουση και με Βερολίνο
Αλλά ο Μακρόν αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα. Με τη Γερμανία.
Η σχέση του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς έχει διαρραγεί, σύμφωνα με το Bloomberg.
Άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στους δύο ηγέτες ανέφεραν στο πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ο Μακρόν πιστεύει ότι ο Γερμανός καγκελάριος δεν έχει θάρρος και δεν μπορεί να σκεφτεί πέρα από το βραχυπρόθεσμο μέλλον.
Στο Βερολίνο, ο Γάλλος ηγέτης θεωρείται μια μοναρχική φιγούρα, ισχυρή στα μεγάλα οράματα, αλλά φτωχή στην υλοποίηση μακροπρόθεσμων στόχων.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η εύθραυστη σχέση έχει δευτερογενή αντίκτυπο στην ασφάλεια της Ευρώπης, ακόμη και στην υποστήριξη της Ουκρανίας σε μια κρίσιμη στιγμή, λέει βέβαια το Bloomberg.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να διαπεράσουν τις άμυνές τους μέχρι το καλοκαίρι, αν οι σύμμαχοι δεν αυξήσουν τις προμήθειες πυρομαχικών.
Σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου που διοργάνωσε ο Μακρόν την περασμένη Δευτέρα στο Παρίσι δήλωσε ότι ήθελε να διαλύσει τις αμφιβολίες για την ικανότητα του Κιέβου να αντισταθεί.
Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να σπάσει αυτή η ενότητα.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε έναν ξεκάθαρο στόχο στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι: Να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο.
Ο στόχος αυτός υπονομεύτηκε από το υπονοούμενο της ομιλίας του: Την περιφρόνησή του για τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Οι υπαινιγμοί Μακρόν σχετικά με την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία ήταν σκόπιμα διφορούμενοι, σύμφωνα με αξιωματούχους, και αποσκοπούσαν στο να δημιουργήσουν αβεβαιότητα στο μυαλό των Ρώσων στρατιωτικών.
Αλλά το μήνυμα του Γάλλου προέδρου “ό,τι χρειαστεί” ήταν αντίθετο με τις ρητές επιθυμίες της καγκελαρίας, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει τις συζητήσεις.
Βέβαια, ο Σολτς. έσπευσε να διαψεύσει δημοσίως τη θέση του Μακρόν , μόλις αυτή έγινε πρωτοσέλιδο.
Ο Γερμανός καγκελάριος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τα ευρωπαϊκά κράτη να στείλουν στρατεύματα.
Στενοί συνεργάτες του καγκελάριου αναγνωρίζουν ότι οι δύο τους δεν τα πάνε καλά.
Οι αντιλήψεις ότι η Γερμανία δεν κάνει αρκετά για την Ουκρανία, ενοχλούν τον καγκελάριο.
«Είμαι πολύ ενοχλημένος από την έλλειψη ισορροπίας μεταξύ αυτού που πραγματικά χρειάζεται τώρα και της συζήτησης για αυτό το ένα σύστημα», δήλωσε ο Σολτς. σχετικά με τους πυραύλους Taurus νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε ένα συνέδριο στο Βερολίνο.
“Αυτό που λείπει από την Ουκρανία είναι πυρομαχικά για όλες τις πιθανές αποστάσεις”.
Αξιωματούχος της Ανατολικής Ευρώπης που έχει συνεργαστεί στενά με τους Γάλλους και τους Γερμανούς δήλωσε ότι και οι δύο ηγέτες θεωρούνται υπεροπτικοί, αλλά τουλάχιστον ο Μακρόν καταλαβαίνει ότι κάτι πρέπει να γίνει.