Ποιες είναι οι αιτίες για την ξαφνική εμμονή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να ζητήσει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία;

Παρά το γεγονός ότι η ιδέα του έχει αποδοκιμαστεί τόσο από τη γαλλική αντιπολίτευση όσο και από τη μεγαλύτερη μερίδα του γαλλικού λαού ο Γάλλος πρόεδρος εμμένει στην επικίνδυνη λογική  του.

">

Ουδείς γνωρίζει τι σκέφτεται ακριβώς ο Μακρόν αλλά είναι η απώλεια 60 Γάλλων μισθοφόρων στις 16 Ιανουαρίου στο Χάρκοβο όταν ρωσικοί  πύραυλοι έπληξαν τοι ξενοδοχείο στο οποίο  διέμεναν στο Χάρκοβο φαίνεται πως έχει προκαλέσει την οργή του Γάλλου προέδρου την οποία όμως φροντίζει να αποκρύπτει επιμελώς.
Όπως ανέφερε τότε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας:

«Το απόγευμα της 16ηες Ιανουαρίου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν μια επίθεση ακριβείας σε προσωρινό σημείο ανάπτυξης στην περιοχή του Χαρκόβου ξένων μισθοφόρων την πλειονότητα των οποίων αποτελούσαν Γάλλοι».

Το ακαριαίο και συντριπτικό  εκείνο πλήγμα φαίνεται πως έχει προκαλέσει την οργή του Ε.Μακρόν ο όποιος την περασμένη Δεύτερα διατύπωσε τη θέση για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Δεν το συσχέτισε φυσικά με τους 60 νεκρούς Γάλλους μισθοφόρους αλλά η συσχέτιση έρχεται από μόνη της χωρίς την ανάγκη  άλλης ερμηνείας.

Η γαλλική αντιπολίτευση επέκρινε σε μεγάλο βαθμό τις πρόσφατες θέσεις του αρχηγού του κράτους.

Αρκετοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Γαλλίας όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν την ιδέα της ανάπτυξης στρατιωτών στην Ουκρανία και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι αυτή η επιλογή δεν συγκεντρώνει τη «συναίνεση σήμερα».

Ωστόσο, δήλωσε ότι θα ήθελε να αποκαταστήσει τη “στρατηγική ασάφεια”, ώστε η Ρωσία του Πούτιν να γνωρίζει ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν την ήττα της Μόσχας.

Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν κατήγγειλε μια «πολεμική, ανεύθυνη λεκτική κλιμάκωση»|, ενώ ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (ακροδεξιά) Ζορντάν Μπαρντελά κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν πως  «χάνει την ψυχραιμία του».

Κρίνοντας επίσης ότι ένας πόλεμος με τη Ρωσία θα ήταν μια “τρέλα”, ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ ζήτησε από τον πρόεδρο μια «συνάντηση με τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων».

Σύγκρουση και με Βερολίνο

Αλλά ο Μακρόν αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα. Με τη Γερμανία.

Η σχέση του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς έχει διαρραγεί, σύμφωνα με το Bloomberg.

Άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στους δύο ηγέτες ανέφεραν στο πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ο Μακρόν πιστεύει ότι ο Γερμανός καγκελάριος δεν έχει θάρρος και δεν μπορεί να σκεφτεί πέρα από το βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Στο Βερολίνο, ο Γάλλος ηγέτης θεωρείται μια μοναρχική φιγούρα, ισχυρή στα μεγάλα οράματα, αλλά φτωχή στην υλοποίηση μακροπρόθεσμων στόχων.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η εύθραυστη σχέση έχει δευτερογενή αντίκτυπο στην ασφάλεια της Ευρώπης, ακόμη και στην υποστήριξη της Ουκρανίας σε μια κρίσιμη στιγμή, λέει βέβαια το Bloomberg.