(Ανανέωση – Αρχική δημοσίευση 30/10 – 19.49): Στη δημοσιότητα έδωσαν τα Wikileaks ένα έγγραφο του υπουργείου Πληροφοριών του Ισραήλ, το οποίο περιγράφει ένα σχέδιο εκδίωξης του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας στο βόρειο Σινά, στην Αίγυπτο και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα!
Πρόκειται πρακτικά για ένα λεπτομερές σχέδιο “εκκένωσης” της Γάζας, το οποίο μάλιστα περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα:
1. Εντολή στους Παλαιστίνιους αμάχους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα πριν από τις χερσαίες επιχειρήσεις
2. Διαδοχικές χερσαίες επιχειρήσεις από βορρά προς νότο της Γάζας
3. Οι δρόμοι διαφυγής στη Ράφα να παραμείνουν καθαροί για να εκδιωχθούν οι Παλαιστίνιοι
4. Ίδρυση καταυλισμών με σκηνές στο βόρειο Σινά και κατασκευή πόλεων για την επανεγκατάσταση Παλαιστινίων στην Αίγυπτο
Το έγγραφο έχει επαληθευτεί από αξιωματούχο του Υπουργείου Πληροφοριών του Ισραήλ, σύμφωνα με την εβραϊκή ιστοσελίδα Mekomit που το δημοσίευσε αρχικά
Η ιστοσελίδα πάντως, σημείωσε ότι τα έγγραφα του Υπουργείου Πληροφοριών είναι συμβουλευτικά και δεν είναι δεσμευτικά για την εκτελεστική εξουσία
Το συγκεκριμένο έγγραφο, εξηγεί την απόφαση της Αιγύπτου να σφραγίσει τα σύνορα με τη Γάζα.
Προφανώς οι Αιγύπτιοι είχαν ενημερωθεί για το σχέδιο του Ισραήλ και προσπάθησαν να το αποτρέψουν.
Όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το έγγραφο υποβαθμίζεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους, με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού να δηλώνει στη Haaretz ότι αποτελεί «αρχικές σκέψεις» για το θέμα, το οποίο προς το παρόν δεν εξετάζεται από τις Aρχές που επικεντρώνονται στην πολεμική προσπάθεια και όχι στην επόμενη ημέρα.
Το έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου και αποκαλύφθηκε από ισραηλινό ιστότοπο και από τα Wikileaks, προτείνει τρεις εναλλακτικές λύσεις για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής στην πολιτική πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας υπό το φως των εγκλημάτων της Χαμάς μεταξύ των οποίων και τη μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού της Γάζας σε πόλεις-σκηνές στο βόρειο Σινά και στη συνέχεια την κατασκευή μόνιμων πόλεων και ενός ακαθόριστου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Μια ζώνη ασφαλείας θα δημιουργηθεί στο εσωτερικό του Ισραήλ για να εμποδίσει την είσοδο των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.
Ως «πιθανός τόπος» μετεγκατάστασης Παλαιστινίων, αναφέρεται ακόμα και ο Καναδάς ενώ στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα, που μαζί με την Ισπανία θα μπορούσαν να υποδεχτούν πρόσφυγες.
Το σχέδιο σημειώνει πιθανά ζητήματα διεθνούς νομιμότητας, αλλά δικαιολογεί την κίνηση αυτή με την έννοια της λύσης για τον προσφυγικό πληθυσμό που αναζητά καταφύγιο από τον πόλεμο.
Παράλληλα, το έγγραφο απορρίπτει τις δύο άλλες επιλογές: την αποκατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής με έδρα τη Δυτική Όχθη ως κυρίαρχη στη Γάζα ή την υποστήριξη ενός τοπικού καθεστώτος. Μεταξύ άλλων λόγων, τις απορρίπτει ως ανίκανες να αποτρέψουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
Σύμφωνα με το france24, ο Yoel Guzansky, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι το έγγραφο απειλεί να βλάψει τις σχέσεις με έναν βασικό εταίρο:
«Εάν αυτό το έγγραφο είναι αληθινό, πρόκειται για σοβαρό λάθος. Μπορεί να προκαλέσει στρατηγικό ρήγμα μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου» δήλωσε ο Guzansky.
«Το βλέπω είτε ως άγνοια είτε ως κάποιον που θέλει να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές σε αυτό το στάδιο». Η Αίγυπτος είναι ένας πολύτιμος εταίρος που συνεργάζεται παρασκηνιακά με το Ισραήλ, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Ισραηλινός αξιωματούχος που γνωρίζει το έγγραφο δήλωσε ότι δεν είναι δεσμευτικό και ότι δεν υπήρξε ουσιαστική συζήτηση γι’ αυτό με αξιωματούχους ασφαλείας. Το γραφείο του Νετανιάχου το αποκάλεσε «έγγραφο ιδεών, παρόμοιο του οποίου προετοιμάζεται σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας της».
«Το θέμα της “επόμενης ημέρας” δεν έχει συζητηθεί σε κανένα επίσημο φόρουμ στο Ισραήλ, το οποίο επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στην καταστροφή των κυβερνητικών και στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς» ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.