ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Eιλικρινά: Ποιος ασχολείται -στα σοβαρά- με το debate του ΠΑΣΟΚ;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Εκδόθηκε διεθνές ένταλμα έρευνας για Νορβηγό που συνδέεται με τις εκρήξεις στη Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ θεωρείται ευρέως ότι βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση στην οποία φέρεται να εμπλέκονται εταιρεία που παρασκευάζει βομβητές στην Ταϊβάν, εταιρεία στην Ουγγαρία και εταιρεία στη Βουλγαρία

Εκδόθηκε διεθνές ένταλμα έρευνας για Νορβηγό που συνδέεται με τις εκρήξεις στη Χεζμπολάχ

Διεθνές αίτημα έρευνας για τον Ρίνσον Χοσέ, έναν Νορβηγό, ινδικής καταγωγής, που συνδέεται με την πώληση βομβητών στη Χεζμπολάχ που εξερράγησαν την περασμένη εβδομάδα, εξέδωσε η νορβηγική αστυνομία. 

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 39 άτομα και τραυματίστηκαν χιλιάδες στον Λίβανο.

Το Ισραήλ θεωρείται ευρέως ότι βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση στην οποία φέρεται να εμπλέκονται εταιρεία που παρασκευάζει βομβητές στην Ταϊβάν, εταιρεία στην Ουγγαρία και εταιρεία στη Βουλγαρία.

Ο Ρίνσον Χοσέ, 39 ετών, εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν σε ταξίδι εργασίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Είναι ο ιδρυτής της βουλγαρικής εταιρείας που φέρεται να συμμετείχε στην αλυσίδα προμήθειας των βομβητών.

Σε ερώτηση στη νορβηγική αστυνομία για το τι κάνει για να τον εντοπίσει, η αστυνομία δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα στο Reuters:

«Στις 25 Σεπτεμβρίου, η αστυνομική περιφέρεια του Όσλο έλαβε μια δήλωση εξαφάνισης σε σχέση με την υπόθεση των βομβητών».

«Έχει ανοίξει υπόθεση εξαφάνισης και έχουμε στείλει διεθνές ένταλμα για το άτομο», προστίθεται, στην ανακοίνωση.

Η νορβηγική αστυνομία Kripos, η οποία χειρίζεται τα διεθνή αιτήματα, επιβεβαίωσε στο Reuters ότι έχει σταλεί το αίτημα, αρνούμενη να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Όταν ένα άτομο αγνοείται στο εξωτερικό, η Kripos συνήθως εκδίδει παγκόσμιο συναγερμό ή τη λεγόμενη «κίτρινη ειδοποίηση», αλλά μπορεί επίσης να επικοινωνήσει απευθείας με τους ξένους συναδέλφους της, ανάλογα με τις συνθήκες, δήλωσε νωρίτερα στο Reuters εκπρόσωπός της.

Η Ιντερπόλ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια.

Ο Ρίνσον Χοσέ αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters την υπόθεση των βομβητών όταν το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικοινώνησε μαζί του την περασμένη Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα έκλεισε το τηλέφωνο όταν ρωτήθηκε για τη βουλγαρική επιχείρηση. Δεν απάντησε σε επανειλημμένες κλήσεις και γραπτά μηνύματα, αναφέρει επίσης το Reuters.

Ο νορβηγός εργοδότης του, η DN Media Group, δήλωσε ότι έφυγε για ένα συνέδριο στη Βοστώνη στις 17 Σεπτεμβρίου και η εταιρεία δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει μαζί του από τις 18 Σεπτεμβρίου. Εργάζεται στο τμήμα πωλήσεων του ομίλου.

Το 2022, ο Ρίνσον Χοσέ ίδρυσε την εταιρεία Norta Global Ltd με έδρα τη Σόφια, όπως δείχνει το εταιρικό μητρώο της Βουλγαρίας.

Η Βουλγαρία έχει ερευνήσει τον ρόλο της εταιρείας στην προμήθεια παγιδευμένων βομβητών, αλλά δεν έχει βρει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι κατασκευάστηκαν ή εξήχθησαν από τη χώρα.

Η αστυνομία ασφαλείας της Νορβηγίας (PST) ξεκίνησε επίσης προκαταρκτική έρευνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σχετικά με αναφορές ότι μια νορβηγικής ιδιοκτησίας εταιρεία συνδέεται με την πώληση των βομβητών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι επιθέσεις πιστεύεται ευρέως ότι πραγματοποιήθηκαν από το Ισραήλ, το οποίο ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την εμπλοκή του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.