ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Εξαφάνιση «Titan»: Εμπειρογνώμονας εξηγεί – Τι μπορεί να συμβεί στους εγκλωβισμένους

Η μεγαλύτερη απειλή για τους επιβαίνοντες είναι τα αυξανόμενα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα

Εξαφάνιση «Titan»: Εμπειρογνώμονας εξηγεί – Τι μπορεί να συμβεί στους εγκλωβισμένους

Εμπειρογνώμονας του Ναυτικού των ΗΠΑ, μίλησε για τις τραγικές συνέπειες για την υγεία των επιβατών που έχουν εγκλωβιστεί στο τουριστικό υποβρύχιο «Titan», μετά από μελέτη που πραγματοποιήθηκε. 

Η μεγαλύτερη απειλή για τους επιβαίνοντες είναι τα αυξανόμενα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Δρ. Ντέιλ Μολέ, συνταξιούχος γιατρός επειγόντων περιστατικών και προληπτικής ιατρικής αλλά και πρώην διευθυντής υποθαλάσσιας ιατρικής και ακτινοβολίας για την υγεία του Ναυτικού των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι οι επιβάτες παλεύουν μ΄ένα «εχθρικό εσωτερικό περιβάλλον» σε όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο σκάφος.

O βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις στην υγεία των εγκλωβισμένων σε τουριστικό υποβρύχιο, λίγες εβδομάδες προτού χαθεί το «Titan», σε επιστημονική του εργασία που δημοσιεύθηκε σε ιατρική επιθεώρηση στις 29 Μαίου, μόλις 20 πριν την εξαφάνιση του «Titan» από τα ραντάρ.

Στην εργασία του, ο Αμερικανός καθηγητής αναφέρει ότι οι επιβάτες αντιμετωπίζουν τις ακόλουθες δυσκολίες: τα αποθέματα οξυγόνου εξαντλούνται, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται ενώ μπορεί να υπάρξει κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

Στην περίπτωση του βαθυσκάφους «Titan», υπάρχει διαθέσιμο οξυγόνο μόλις για 40 ώρες, σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή.

Μιλώντας σήμερα στην ιστοσελίδα της «DailyMail», ο Δρ. Μολέ τόνισε ότι τα σωστικά συνεργεία δίνουν έναν αγώνα δρόμου με τον χρόνο για τη διάσωση των επιβαινόντων του βαθυσκάφους, αν δεν είναι ήδη νεκροί.

«Το βαθυσκάφος Titan που εξακολουθεί να αγνοείται από την Κυριακή, διαθέτει μία αντλία καθαρισμού διοξειδίου του άνθρακα για την απομάκρυνση των τοξικών αερίων που συσσωρεύονται όταν οι επιβάτες εκπνέουν στον περιορισμένο χώρο.

Υπάρχει επίσης κίνδυνος υποθερμίας λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών στα βάθη του ωκεανού, καθώς και ο κίνδυνος για κρίσεις πανικού, στις οποίες οι επιβάτες καταναλώνουν περισσότερο πολύτιμο οξυγόνο».

Στην εργασία του που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Ciottone’s Disaster Medicine», ο Δρ Molé εξηγεί αναλυτικά: «Το παγιδευμένο πλήρωμα σε ένα βαθυσκάφος ή υποβρύχιο αντιμετωπίζει πολλές φυσιολογικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των τοξικών αερίων, της έκθεσης σε αυξημένες πιέσεις περιβάλλοντος και της υποθερμίας».

Σε σημερινές του δηλώσεις στη βρετανική ιστοσελίδα «DailyMai», ο Αμερικανός καθηγητής έσπευσε να αναφέρει:

«Κάθε φορά που οι άνθρωποι περιορίζονται σε έναν αεροστεγή χώρο, οι περισσότεροι μπορεί να σκέφτονται πως το πρόβλημα είναι το οξυγόνο, αλλά στην πραγματικότητα το διοξείδιο του άνθρακα είναι αυτό που εμπνέει μεγαλύτερη ανησυχία.

Σε ένα υποβρύχιο ή βαθυσκάφος, υπάρχει κάποιο σύστημα καθαρισμού του διοξειδίου του άνθρακα. Εάν αρχίζει να μειώνεται η ισχύς της μπαταρίας, τότε αυτό το σύστημα δεν θα λειτουργεί πλέον. Ένα σύστημα καθαρισμού αφαιρεί το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, καθιστώντας τον αέρα ασφαλή για να αναπνεύσει κανείς.

Όταν οι άνθρωποι αναπνέουν οξυγόνο, θα εκπνεύσουν και διοξείδιο του άνθρακα, και αυτό το διοξείδιο του άνθρακα πρέπει να απομακρυνθεί γιατί διαφορετικά γίνεται τοξικό».

«Οι επιβαίνοντες θα δυσκολεύονται να αναπνεύσουν, θα προσπαθούν να πάρουν μία βαθιά ανάσα… Θα αρχίσουν να νιώθουν πονοκεφάλους και σταδιακά θα χάσουν τις αισθήσεις τους. Τα αυξανόμενα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα είναι αυτά που σκοτώνουν πρώτα τους ανθρώπους όταν βρίσκονται σε ένα αεροστεγές περιβάλλον, όχι τα επίπεδα του οξυγόνου», υπογράμμισε ο Αμερικανός καθηγητής.

«Μόλις χαθεί η ικανότητα απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα από το εσωτερικό του βαθυσκάφους, αυτό θα οδηγήσει στον θάνατο των ανθρώπων . Είναι σαν να βάζεις μια σακούλα στο κεφάλι σου. Θα νιώσεις ένα αίσθημα αποπνικτικής πίεσης και μετά θα χάσεις τις αισθήσεις σου».

Ο Δρ. Μολέ είπε επίσης ότι οι επιβαίνοντες του βαθυσκάφους Titan θα πρέπει να προσπαθήσουν να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι. Πρόσθεσε πάντως ότι αν το βαθυσκάφος είναι ακόμη άθικτο, τότε οι επιβαίνοντες δεν θα έχουν εμφανίσει ακόμη ανησυχητικά συμπτώματα για την υγεία τους. Ωστόσο, εγκλωβισμένοι σε ένα βαθυσκάφος επί ώρες, πολλοί είναι πιθανόν να πανικοβληθούν.

«Τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού περιλαμβάνουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό, δύσπνοια, τρέμουλο και μυϊκή ένταση. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν ζάλη, ναυτία και να αρχίσουν να γίνονται μούσκεμα στον ιδρώτα. Επίσης, μπορεί να αρχίσουν να αναπνέουν γρήγορα και βαθιά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει υπερβολική εκπνοή διοξειδίου του άνθρακα με πολύ λίγη εισπνοή οξυγόνου».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Δρ. Μολέ κατέθεσε την εργασία του στο επιστημονικό περιοδικό πριν από δύο χρόνια, η οποία, κατά σύμπτωση, δημοσιεύθηκε 20 ημέρες πριν το ατυχές περιστατικό στη Ατλαντικό Ωκεανό με το βαθυσκάφος «Titan» να αγνοείται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.