Εξελίξεις είχαμε στην διπλωματική -για την ώρα- κρίση μεταξύ Ρωσίας και Λιθουανίας γεγονός που μετέδωσε πρώτο στην Ελλάδα το pronews.gr.

">

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Λευκορωσία έχουν αρχίσει και παίρνουν θέσεις μάχης στα σύνορα με την Λιθουανία: Αναπτύσσονται κινητά νοσοκομεία και μεγάλες μονάδες αίματος.

Τουλάχιστον τρεις Ταξιαρχίες λαμβάνουν πρόσθετα εφόδια, ενώ ενισχύονται και οι δυνάμεις προς Πολωνία, καθώς θεωρείται πιθανό η Βαρσοβία να νιώσει την ανάγκη να υποστηρίξει την Λιθουανία.

Ταυτόχρονα θέσεις μάχης παίρνουν και τα πολεμικά πλοία της Ρωσίας στην Βαλτική και το Βόρειο Ωκεανό.

Η Ρωσία χαρακτήρισε “casus belli”, δηλαδή αιτία κήρυξης πολέμου την συνέχιση του αποκλεισμού του θύλακα του Καλίνιγκραντ από την Λιθουανία σε τελεσίγραφο που επέδωσε στον επιτετραμμένο της χώρας στην Μόσχα, δίνοντας προθεσμία μερικών ημερών για άρση του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί πριν από ένα μήνα περίπου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στην Λιθουανή επιτετραμμένη στη Μόσχα ότι «αν δεν αποκατασταθεί η διέλευση προϊόντων μεταξύ του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσίας μέσω της Λιθουανίας, η Μόσχα θα απαντήσει στρατιωτικά για να προστατεύσει τα συμφέροντά της,  από την προκλητική και εχθρική ενέργεια της Λιθουανίας».

Συγκεκριμένα το τελεσίγραφο επιδόθηκε στην επιτετραμμένη της Λιθουανίας Virginia Umbrasene και ανέφερε ότι: «Εάν στο εγγύς μέλλον η διαμετακόμιση φορτίου μεταξύ της περιοχής του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης επικράτειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέσω της Λιθουανίας δεν αποκατασταθεί πλήρως, τότε η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει μέτρα για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων με όποιο τρόπο κρίνει σκόπιμο».

Αυτό ανέφερε σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Eπίσης σε  μια παράλληλη εξέλιξη να σημειωθεί ότι πριν πέντε ημέρες ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από την Πολωνία και τη Λιθουανία η Λευκορωσία και κάλεσε και τις δύο χώρες να μειώσουν το προσωπικό τους από τις πρεσβείες που έχουν στο Μινσκ.

Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας ζήτησε από την Πολωνία να μειώσει το διπλωματικό προσωπικό της σε 18 άτομα, από 50 σήμερα, και από την Λευκορωσία να το μειώσει στα 14, από 25.

Με άλλη ανακοίνωση, το Μινσκ ανέφερε ότι ακύρωσε όλες τις διαπιστεύσεις ξένων δημοσιογράφων, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν ξανά αίτηση για να τους δοθεί η σχετική άδεια.

Το Γενικό Επιτελείο της Λευκορωσίας ανακοίνωσε πως σχηματίζονται Τακτικά Τάγματα (BTG) με επιθετικές δυνατότητες ενώ καλούνται έφεδροι για να σχηματίζουν “Δυνάμεις Άμυνας Εδάφους”.

Τα σημεία ανάπτυξης τους δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο στόχος είναι η Λιθουανία.

Ο περίφημος “Διάδρομο Suwalki” προς το από την Λευκορωσία προς το Καλίνιγκραντ είναι ο βασικός στόχος,

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Λευκορωσίας, Viktor Gulevich, έδωσε διαταγή για επιθεώρηση των δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης με τομείς Ευθύνης την Δυτική και Βορειοδυτική περιοχή ενώ θα σχηματιστούν και ομάδες Τακτικών Ταγμάτων.

Ταυτόχρονα, το Γενικό Επιτελείο της Λευκορωσίας αποφάσισε να σχηματιστούν “Μονάδες Άμυνας Εδάφους” στις περιοχές Kobrin και Lida.

Οι περιοχές αυτές βρίσκονται 52 χλμ ανατολικά του Brest στα σύνορα με Πολωνία και Ουκρανία. Η περιοχή Lida βρίσκεται 168 χλμ δυτικά του Μινσκ μπροστά από τον “Διάδρομο Suwalki” κοντά στα σύνορα με Λιθουανία.

Είναι δηλαδή στην ευθεία γραμμή που ενώνει την Λευκορωσία με το Καλίνινγκραντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίτσιους αντέδρασε αμέσως διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να μειωθεί το διπλωματικό προσωπικό ούτε της χώρας του, ούτε της Πολωνίας. «Δεν πρόκειται να καλέσουμε τους πρεσβευτές μας για διαβουλεύσεις και σίγουρα δεν θα κάνουμε τίποτα για να μειώσουμε το προσωπικό», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους, νομίζοντας ότι έτσι θα γλιτώσει.

Η Λιθουανία έχει απαγορεύσει στην Ρωσία να μεταφέρει προϊόντα της στο ρωσικό έδαφος του Καλίνιγκραντ, στα δυτικά της χώρας, καθώς από το έδαφός της διέρχεται και η μοναδική σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική.

Το Κρεμλίνο έχει ήδη χαρακτηρίσει αυτή την απόφαση «άνευ προηγουμένου και παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Στο Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο αποκλεισμός του Καλίνινγκραντ αναγνωρίστηκε ως παραβίαση της κυριαρχίας της Ρωσίας και ως νομική βάση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Λιθουανίας.

Μεταξύ των απαγορευμένων προϊόντων είναι ο άνθρακας, μέταλλα, υλικά οικοδομών και προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μιλάμε, μεταξύ άλλων, για υποχρεώσεις βάσει της γραμμής της Ε.Ε.

Ειδικότερα, «το Βίλνιους έκρινε δυνατό να αγνοήσει τη συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ της 24ης Ιουνίου 1994 και τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου του 1947».

«Με αυτόν τον ρυθμό, η Δύση μπορεί ακόμη και να καταλήξει να παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπου υπάρχει επίσης ελευθερία διέλευσης και ελευθερία στην ανοιχτή θάλασσα, η οποία εξακολουθεί να επιτρέπει στα πλοία να περνούν στην περιοχή του Καλίνινγκραντ».

Σύμφωνα με την ρωσικές πηγές αρχικά θα ακυρωθεί η απόφαση παροχής ανεξαρτησίας στην Λιθουανία και θα θεωρηθεί ως Αναθεώρηση του status quo στην Βαλτική: Kατατέθηκε νομοσχέδιο ακύρωσης της Ανεξαρτησίας της Λιθουανίας!

Ο Αντρέι Κλίσας, ο συνάδελφός του στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, δήλωσε σχετικά:

«Μια προσπάθεια να καθιερωθεί ένας de facto αποκλεισμός της περιοχής του Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Ρωσίας σε αυτήν την περιοχή και αποτελεί τη βάση για πολύ σκληρές και απολύτως νόμιμες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας».

Τι υποστηρίζει η Λιθουανία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας σχολίασε αναφορές για αποκλεισμό της περιοχής του Καλίνινγκραντ. Σύμφωνα με εκπροσώπους της χώρας, η δημοκρατία δεν παραβιάζει τη διαμετακόμιση, αλλά εφαρμόζει μόνο τις κυρώσεις της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας, ο Ρώσος Επιτετραμμένος Σεργκέι Ριαμπόκον έλαβε ένα σημείωμα που εξηγούσε τους περιορισμούς που επιβάλλονται στη διαμετακόμιση εμπορευμάτων στην περιοχή του Καλίνινγκραντ σε συνάντηση νωρίτερα στο ΥΠΕΞ.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διαψεύστηκαν οι πληροφορίες που διαδόθηκαν από Ρώσους εκπροσώπους ότι η Λιθουανία είχε απαγορεύσει τη διέλευση στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. Η μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων, που δεν υπόκεινται στο καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ, από και προς την περιοχή του Καλίνινγκραντ συνεχίζεται μέσω του εδάφους της Λιθουανίας», ανέφερε το υπουργείο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας σημείωσε ότι η χώρα εφαρμόζει μόνο με συνέπεια τις κυρώσεις της ΕΕ και έχουν διαφορετικές μεταβατικές περιόδους και ημερομηνίες έναρξης ισχύος.