Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) εξέφρασε ανησυχία για τη στρατολόγηση παιδιών από τις «μάρας», τις συμμορίες κακοποιών στο Ελ Σαλβαδόρ, τονίζοντας ωστόσο ότι το «να φυλακίζονται δεν είναι λύση».
«Με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα για τους ανηλίκους» στο Σαλβαδόρ, «τα παιδιά και οι έφηβοι μεταξύ 12 και 15 ετών που καταδικάζονται για έγκλημα που διαπράχθηκε στο πλαίσιο συμμορίας αντιμετωπίζουν ποινές ως και 10 ετών κάθειρξης», ενώ οι έφηβοι ηλικίας «από 16 ετών» και πάνω «αντιμετωπίζουν ποινές ως και 20 ετών κάθειρξης», υπογράμμισε η UNICEF σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Οι ανήλικοι μπορούν επίσης να προφυλακίζονται ως τη δίκη τους.
«Κανένα από αυτά τα μέτρα δεν συμμορφώνεται προς τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία το Σαλβαδόρ έχει κυρώσει», προειδοποίησε η UNICEF.
«Τα τιμωρητικά μέτρα, αφ’ εαυτών, δεν είναι λύση για τη βία των συμμοριών», επισήμανε και ζήτησε «η κυβέρνηση του Σαλβαδόρ να επανεξετάσει άμεσα τις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα για τους ανηλίκους».
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε ήδη την Τρίτη «βαθιά ανησυχία» εξαιτίας «των μέτρων που υιοθετήθηκαν πρόσφατα στο Ελ Σαλβαδόρ» στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον των «μάρας».
Ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε εξέφρασε χθες Πέμπτη την ικανοποίησή του για τη σύλληψη «7.467 κακοποιών» από την έναρξη της επίθεσης εναντίον των μάρας, πριν από 12 ημέρες.
Μετά τη σειρά 87 φόνων από την 25η ως την 27η Μαρτίου, το κοινοβούλιο ενέκρινε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μέτρο με διάρκεια ενός μήνα.
Επιτρέπει συλλήψεις χωρίς εντάλματα φερόμενων μελών των μάρας, πρωτίστως της Μάρα Σαλβατρούτσα και της Μπάριο 18, οι οποίες θεωρείται πως αριθμούν κάπου 70.000 μέλη στο Σαλβαδόρ.
Το κοινοβούλιο, όπου την πλειοψηφία έχει το κόμμα του προέδρου, οι Νέες Ιδέες, τροποποίησε εξάλλου πρόσφατα τον ποινικό κώδικα αυξάνοντας από τα 9 στα 45 χρόνια τη βαρύτερη ποινή για τα ηγετικά στελέχη συμμοριών.