Ο πρώην πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Μαουρίσιο Φούνες, εξόριστος στη Νικαράγουα, καταδικάστηκε χθες Δευτέρα ερήμην από δικαστήριο στο Σαν Σαλβαδόρ να εκτίσει 14 χρόνια κάθειρξη επειδή είχε διαπραγματευθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του εκεχειρία με τις «μάρας», τις συμμορίες που κατατρομοκρατούσαν τον πληθυσμό της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Η εκεχειρία εκείνη είχε τεθεί σε ισχύ το 2012 και είχε την υποστήριξη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ο οποίος ανέλαβε ρόλο «εγγυητή». Δεν διήρκεσε παρά μερικούς μήνες.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους καταδικάστηκε να εκτίσει οκτώ χρόνια κάθειρξη επειδή κρίθηκε πως ανήκε σε «παράνομη οργάνωση» και άλλα έξι για παράβαση καθήκοντος, ανέφερε η γενική εισαγγελία του Σαλβαδόρ μέσω Twitter.

Εκτός από τον κ. Φούνες, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας της κυβέρνησής του, ο Νταβίντ Μουνγκία Πάγες, καταδικάστηκε να εκτίσει 18 χρόνια κάθειρξη (8 επειδή ανήκε σε «παράνομη οργάνωση», 6 για «παράβαση καθήκοντος», 4 για «αυθαίρετες ενέργειες»), πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οι κατηγορούμενοι κατηγορήθηκαν ότι «επέτρεψαν σε συμμορίες να ενισχυθούν οικονομικά και [να επεκταθούν] εδαφικά με αντάλλαγμα τη μείωση του δείκτη ανθρωποκτονιών από το 2011 ως το 2013 προκειμένου η [τότε] κυβέρνηση να ωφεληθεί (…) ενόψει των εκλογών», επιχειρηματολόγησε η εισαγγελία. Υποστήριξε πως οι δύο πολιτικοί ενήργησαν ως «μέλη συμμορίας» οι ίδιοι.

Ο κ. Φούνες, 63 ετών, που είχε εκλεγεί πρόεδρος με το FMLN (αριστερά) κι αντιμετώπισε επίσης ποινική δίωξη στο Σαλβαδόρ για διαφθορά, κατέφυγε το 2016 στη Νικαράγουα, όπου του δόθηκε η υπηκοότητα το 2019, κάτι που απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο έκδοσής του.

Ο νυν πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, ο Ναγίμπ Μπουκέλε, κήρυξε τον Μάρτιο του 2022 τον «πόλεμο» στις συμμορίες, επιβάλλοντας κατάσταση εξαίρεσης. Μέσα σε 14 μήνες, κάπου 69.000 φερόμενοι ως κακοποιοί συνελήφθησαν –χωρίς εντάλματα– και ρίχτηκαν στις φυλακές. Περίπου 5.000 αφέθηκαν ελεύθεροι αφού εξακριβώθηκε πως δεν είχαν καμία σχέση με τις «μάρας», αναγνωρίζουν οι αρχές.

Παρά τις επικρίσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων και της καθολικής εκκλησίας για τις μεθόδους των αρχών, οι εννιά πολίτες του Σαλβαδόρ στους δέκα εγκρίνουν τον ανελέητο «πόλεμο» του προέδρου εναντίον των «μαρέρος». Επικριτές του ωστόσο επισημαίνουν τη σωρεία αυθαίρετων συλλήψεων και φυλακίσεων, τους βασανισμούς υπόπτων και τους θανάτων δεκάδων κρατουμένων.

Ο κ. Φούνες δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τη δίκη ως αυτό το στάδιο. Ο κ. Μουνγκία δήλωσε σε δημοσιογράφους πως η δίκη του ήταν πολιτική και οι κατηγορίες ανυπόστατες.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει περάσει νομοθεσία που χαρακτηρίζει τις συμμορίες «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!