Η Ελληνίδα Αρτέμης Δρουλιά, κάτοικος της πόλης Daegu στη Νότια Κορέα μίλησε σε ιστοσελίδα για τα όσα έζησε όταν κηρύχθηκε ο στρατιωτικός νόμος, τονίζοντας πώς «ήταν ιδέα του υπουργού Άμυνας, φίλου του προέδρου από το λύκειο».
«Μάθαμε τα νέα από τα social media και ανοίξαμε αμέσως την τηλεόραση. Ο κόσμος είχε σοκαριστεί, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχούσαν συζητήσεις για τις επιπτώσεις που θα είχε αυτό στην οικονομία. Μόλις 30 λεπτά μετά την ανακοίνωση, η ισοτιμία του δολαρίου με το won παρουσίασε έντονη απόκλιση», σημειώνει η γυναίκα, που έχει παντρευτεί Νοτιοκορεάτη και εργάζεται ως δασκάλα αγγλικών και προσθέτει:
«Πριν από λίγες εβδομάδες, είχε ξεσπάσει σκάνδαλο με τηλεφωνική ηχογράφηση, στην οποία ακουγόταν να δηλώνει ότι θα εμποδίσει κάποιον να αναλάβει μια θέση, καθοδηγούμενος από τρίτο πρόσωπο. Αυτή η υπόθεση εξόργισε τους πολίτες, θυμίζοντάς τους τη θητεία της πρώην γυναίκας προέδρου που είχε κατηγορηθεί για παρόμοιες πρακτικές».
Η ίδια εξηγεί πως έβλεπαν μέσα από τις οθόνες συγκεντρωμένους στις πύλες του κοινοβουλίου, ενώ βουλευτές προσπαθούσαν να μπουν μέσα, πηδώντας φράχτες.
«Κάποιοι από αυτούς έκαναν live μεταδόσεις στα social media, δείχνοντας τι συνέβαινε. Το κοινοβούλιο κατάφερε να συγκεντρώσει 190 βουλευτές, οι οποίοι ψήφισαν ομόφωνα κατά του στρατιωτικού νόμου», περιγράφει η Ελληνίδα και καταλήγει:
«Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η πολιτική καριέρα του έχει τελειώσει. Ο στρατιωτικός νόμος ήταν ιδέα του υπουργού Άμυνας, φίλου του προέδρου από το λύκειο».