Η νέα κυβέρνηση του Νίγηρα κατηγορεί τα γαλλικά στρατεύματα ότι εκτέλεσαν σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, προσθέτοντας ότι γαλλικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο τους σήμερα.

Ένα γαλλικό στρατιωτικό αεροσκάφος A400M απογειώθηκε από τη N’Djamena (Τσαντ) και μπήκε σε λειτουργία stealth για να παραβιάσει τον εναέριο χώρο του Νίγηρα μεταξύ 6:39 π.μ. και 11:15 π.μ., προερχόμενο από τον εναέριο χώρο του Τσαντ.

Επιπρόσθετα, το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς της Νιγηρίας στο Μπουρκουμπούρκου (κοντά στο ορυχείο χρυσού Samira, περιοχή Λιπτάκο Γκούρμα) δέχτηκε επίθεση νωρίτερα σήμερα. Τα ακριβή θύματα είναι προς το παρόν άγνωστα.

Παράλληλα, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στον Νίγηρα εξέδωσε μια «Επείγουσα Προειδοποίηση Ασφαλείας» με την οποία συμβουλεύει οποιονδήποτε Αμερικανό Πολίτη που εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρωτεύουσα Νιαμέι να βρει άμεσα καταφύγιο μέχρι νεωτέρας και να μην επιχειρήσει να εισέλθει στο κέντρο της πόλης κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στέλεχος του προηγούμενου καθεστώτος, ο Rhissa Ag Boula, ανακοίνωσε επίσημα τη δημιουργία ενός «Συμβουλίου Αντίστασης για τη Δημοκρατία» (CRR) κατά της νέας κυβέρνησης

Το CRR κάλεσε τον στρατό να συλλάβει τους στασιαστές και ιδιαίτερα τον πραξικοπηματία Tchiani, αλλά ουδείς έχει υπακούσει στην προτροπή του

Οι ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα, οι πολιτοφυλακές και οι αρχές επιβολής του νόμου σε όλη τη χώρα έχουν τεθεί σε «Αυξημένη Κατάσταση Συναγερμού» προκειμένου να υπερασπιστούν τη χώρα από επιθέσεις του γαλλικού στρατού.

Ο Αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας της ECOWAS ζήτησε μια Δύναμη τουλάχιστον 25.000 στρατιωτών για στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, με τα περισσότερoυς να προέρχονται από τη Νιγηρία και Μικρά σώματα να παρέχονται επίσης από τη Σενεγάλη, το Μπενίν και την Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ άλλα μέλη της ECOWAS ενδεχομένως να βοηθούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!