ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Απαραίτητος» ο Κικίλιας! Μην τρελαίνεστε, είναι απλά το αντίθετο του «παραιτήσιμος». Αλλωστε γιατί να παραιτηθεί; Για 65,000 καμένα στρέμματα και 2 νεκρούς ακόμα;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Έντονη ανησυχία στο Λευκό Οίκο από τη νέα ρωσική επίθεση: Ο Τζ.Μπάιντεν στέλνει εκτάκτως 300 εκατ. $ στον Β.Ζελένσκι

«Τελειώνει ο χρόνος για την Ουκρανία εάν δεν δράσουμε αμέσως»

Έντονη ανησυχία στο Λευκό Οίκο από τη νέα ρωσική επίθεση:  Ο Τζ.Μπάιντεν στέλνει εκτάκτως 300 εκατ. $ στον Β.Ζελένσκι

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 300 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, παρακάμπτοντας τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, εν μέσω φόβων ότι η στρατιωτική επέμβαση  της Ρωσίας κερδίζει συνεχώς έδαφος, προκαλώντας  έντονη ανησυχία την Ουάσιγκτον.

Η αποστολή, η πρώτη εδώ και μήνες από τον μεγαλύτερο σύμμαχο του Κιέβου, την Ουάσιγκτον, θα περιλαμβάνει αντιαεροπορικούς πυραύλους, πυρομαχικά, βλήματα  πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φιλοξενεί τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα και τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ στον Λευκό Οίκο για να τους διαβεβαιώσει για την υποστήριξη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και την Ουκρανία.

«Σήμερα, εξ ονόματος του Προέδρου Μπάιντεν, ανακοινώνω ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης βοήθειας για την ασφάλεια και όπλα και εξοπλισμό αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις πιεστικές ανάγκες της Ουκρανίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

«Ο κόσμος παρακολουθεί. Το ρολόι χτυπάει και πρέπει να δούμε δράση όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες μπλοκάρουν το αίτημα του Μπάιντεν για πακέτο βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, με τον αντίπαλο του Δημοκρατικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να τους προτρέπει να μην του δώσουν νομοθετική νίκη σε ένα εκλογικό έτος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι άμυνας δήλωσαν ότι κατάφεραν να βρουν τα 300 εκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία κάνοντας εξοικονομήσεις σε πρόσφατες αγορές από το Πεντάγωνο, αλλά τόνισαν την ανάγκη να εγκρίνει το Κογκρέσο περισσότερη βοήθεια.

«Είναι ένα σχετικά μικρό πακέτο για να δώσουμε στην Ουκρανία το ελάχιστο από αυτό που χρειάζεται για σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας στους δημοσιογράφους, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Είχαμε οικονομίες που θα επέτρεψαν να δώσουμε τα χρήματα αυτά», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Αυτό είναι λίγο μοναδικό γεγονός… οπότε χρειαζόμαστε το Σώμα να δράσει».

Ο συναγερμός αυξάνεται μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ καθώς το Κογκρέσο μπλοκάρει τη βοήθεια για την Ουκρανία και μετά την απειλή του Τραμπ να περικόψει τη χρηματοδότηση για το Κίεβο εάν εκλεγεί.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα προωθεί μια επίθεση στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου έχει σημειώσει μια σειρά από πρόσφατα κέρδη καθώς ο πόλεμος συνεχίζει τον τρίτο χρόνο του.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δήλωσε την Τρίτη ότι για την  Ουκρανία «εξαντλείται ο χρόνος».

«Η Ουκρανία δεν ξεμένει από θάρρος και επιμονή – τελειώνουν τα πυρομαχικά. Και μας τελειώνει ο χρόνος για να τους βοηθήσουμε», είπε στο Κογκρέσο ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς.

Μια αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα ανέφερε ότι «το αδιέξοδο και  τα στρατηγικά στρατιωτικά πλεονεκτήματα της Ρωσίας μεταβάλλει όλο και περισσότερο τη δυναμική προς όφελος της Μόσχας».

Ο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν θα σταματήσει» στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος έχει πυροδοτήσει φόβους στην Πολωνία και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ότι μια επιθετική Ρωσία θα μπορούσε να χτυπήσει στη συνέχεια ένα έθνος του ΝΑΤΟ, εάν της επιτραπεί να κερδίσει στην Ουκρανία.

Πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, ο Πολωνός Ντούντα είπε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η δυτική αμυντική συμμαχία έχει επί του παρόντος στόχο αμυντικών δαπανών 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αν και η Πολωνία ξοδεύει ήδη περίπου το 4% και οι Ηνωμένες Πολιτείες το 3,5%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/OleMals/status/1767647299583246645

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.