ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Επίσημο: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί το Ντονμπάς – Το επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο

Η πρώτη και ιστορική επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην περιοχή

Επίσημο: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί το Ντονμπάς – Το επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο

Επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμιτρι Πεσκόφ, επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, που τώρα αποτελεί τμήμα της Ρωσίας.

Θα είναι η πρώτη φορά που ο Ρώσος πρόεδρος θα επισκεφθεί την συγκεκριμένη περιοχή η ενσωμάτωση της οποίας στον εθνικό κορμό της Ρωσίας αποφασίστηκε μετά το δημοψήφισμα της 23ης Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο Πεσκόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου και απαντώντας σε ερώτηση εάν ο Ρώσος πρόεδρος σκοπεύει να επισκεφθεί το Ντονμπάς:

«Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα γίνει και αυτό, φυσικά. Άλλωστε πρόκειται για περιφέρεια της ρωσικής Ομοσπονδίας», απάντησε.

https://twitter.com/gchahal/status/1599086668484874240

https://twitter.com/ReleasesPoint/status/1599092705069408256

Από τη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς (βορειοανατολικά) έως τη χερσόνησο της Κριμαίας (νότια), η Ρωσία έχει πλέον ενσωματώσει όλες ή μέρος πέντε περιφερειών της Ουκρανίας.

Οι  περιοχές, αυτές αντιπροσωπεύουν το 19,4% του πρώην ουκρανικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένου του 11,9% που κατακτήθηκε από τη ρωσική επίθεση που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού think tank ISW (Institute for the Study of War).

Λουχάνσκ και Ντονέτσκ

Αυτές οι δύο κυρίως ρωσόφωνες περιφέρειες συγκροτούν το Ντονμπάς, τη βιομηχανική λεκάνη της Ουκρανίας. Μεταξύ 2014 και 2022, όπου μια εμπόλεμη σύγκρουση έφερε αντιμέτωπες τις ουκρανικές δυνάμεις καταστολής με τις δυνάμεις αυτοάμυνας των ρωσοφώνων.

Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

Πριν από τον πόλεμο, στην περιοχή του Λουχάνσκ κατοικούσαν περίπου 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι. Η περιοχή συνορεύει από τρεις πλευρές με τη Ρωσία και, σύμφωνα με το ISW, περισσότερο από το 99% της επικράτειας βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας μετά από ρωσικές επιθέσεις την περασμένη άνοιξη και καλοκαίρι.

Από τις τέσσερις περιφέρειες που διεξήγαγαν τα δημοψηφίσματα, αυτή είναι η περιοχή όπου ο ρωσικός έλεγχος είναι ο πιο ισχυρός, αλλά φέρει το κόστος μεγάλων στρατιωτικών απωλειών.

Από την ουκρανική αντεπίθεση στις αρχές Σεπτεμβρίου, η οποία κατέλαβε  μεγάλο μέρος της γειτονικής περιφέρειας του Χαρκόβου, οι ουκρανικές δυνάμεις χτυπούν επίσης το Λουχάνσκ.

Η γειτονική περιφέρεια του Ντονέτσκ είχε προ πολέμου 4,1 εκατομμύρια κατοίκους και η ομώνυμη πρωτεύουσά της είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Πριν από τη ρωσική επιχείρηση για να σταματήσει η γενοκτονία του ρωσόφωνου στοιχείου από τους Ουκρανούς του Κιέβου, περίπου η μισή περιοχή ήταν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών. Σήμερα, περίπου το 58% της επικράτειας κατέχεται από τη Μόσχα και τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης της πόλης-λιμάνι της Μαριούπολης.

Ζαπορίζια

Αυτή η περιοχή που συνορεύει με τη Μαύρη Θάλασσα φιλοξενεί το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, στον ποταμό Δνείπερο, και είχε 1,63 εκατομμύριο κατοίκους πριν από τον πόλεμο.

Σύμφωνα με το ISW, το 72% της έκτασής του είναι υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Μόσχας και τη στρατιωτική της διοίκηση.

Η μεγαλύτερη πόλη της, η ομώνυμη Ζαπορίζια, είναι υπο ουκρανική κατοχή, αλλά το μεγαλύτερο λιμάνι της, το Μπερντιάνσκ, βρίσκεται στα χέρια της Ρωσίας.

Χερσώνα

Περίπου το 88% αυτής της περιφέρειας, της δυτικότερης που ήλεγχε  η  Μόσχα, αλλά από τις 11 Νοεμβρίου και μετά η πόλη είναι υπο ουκρανική κατοχή.

Κριμαία

Αφού ενσωματώθηκε  στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014, μετά από δημοψήφισμα αυτή η τουριστική και αμπελουργική χερσόνησος δηλητηρίασε τις σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας μετά την πτώση της ΕΣΣΔ το 1991.

Με πληθυσμό που αποτελείται κυρίως από ρωσόφωνους, η Κριμαία είχε «χαριστεί» το 1954 στη Σοβιετική Ουκρανία από τον Νικήτα Χρουστσόφ, ηγέτη της τότε ΕΣΣΔ που ήταν ουκρανικής καταγωγής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις 16 Μαρτίου 2014, κατά τη διάρκεια δημοψηφίσματος το 97% των κατοίκων ψήφισε υπέρ της ένταξης στη Ρωσία. Η ενσωμάτωση επικυρώθηκε δύο ημέρες αργότερα με μια συνθήκη που υπέγραψε ο πρόεδρος Πούτιν.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.