Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι εξετάζει να προχωρήσει στην αποστολή δύναμης στα σύνορα της Ράφα, εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης στη Γάζα.

Ταυτόχρονα, ο Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα και κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, για χρήση ψευδών κατηγοριών αντισημιτισμού εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) για πολιτικούς σκοπούς.

Η ΕΕ εξετάζει την αναβίωση της αποστολής European Union Border Assistance Mission (EUBAM) Rafah, η οποία δεν έχει λειτουργήσει από το 2007, όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας. 

Ο Μπορέλ δήλωσε ότι η αποστολή θα απαιτήσει την έγκριση του Ισραήλ, της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων και ότι η εφαρμογή της θα χρειαστεί τεχνική προετοιμασία και ομόφωνη έγκριση από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ​.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, απαντώντας στις δηλώσεις του Μπορέλ, ανέφερε ότι η επιχείρηση στη Ράφα προωθεί δύο βασικούς στόχους: την απελευθέρωση ομήρων και την ήττα της Χαμάς.

Υποστήριξε κατόπιν ότι η ΕΕ θα μπορούσε να συνδράμει στη Ράφα, «εφόσον σταματήσει να υπάρχει η Χαμάς​».

Διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Ράφα επιδεινώνεται, με χιλιάδες ανθρώπους να αναζητούν καταφύγιο σε πρόχειρους καταυλισμούς, ενώ η πρόσβαση σε βασικά αγαθά είναι περιορισμένη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ΕΕ και άλλες διεθνείς δυνάμεις καλούν το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.