Φορτίο τουλάχιστον 200 τακτικών βαλλιστικών πυραύλων  παρέδωσε το Ιράν στην Ρωσία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν δυτικές υπηρεσίες σε μια κίνηση η οποία καταδεικνύει τη στενή στρατηγική σχέση μεταξύ των χωρών.

">

Το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο The Times ανέφερε σε ρεπορτάζ του  ότι σύμφωνα με άγνωστη ουκρανική στρατιωτική πηγή, ένα φορτίο 200 ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων με αυτονομία 120 χιλιομέτρων  έφτασε ήδη σε απροσδιόριστο λιμάνι στην Κασπία Θάλασσα στις 4 Σεπτεμβρίου.

Ένα ρωσικό πλοίο μετέφερε τους πυραύλους Fatah-360 μικρής εμβέλειας από την Τεχεράνη σε ένα λιμάνι της Κασπίας Θάλασσας.

Με εμβέλεια ελάχιστη τα 30 έως 120 χλμ., το καθένα βλήμα μπορεί να φέρει κεφαλή 150 κιλών (330 λίβρες) και να εκτοξευθεί με ταχύτητα 3 Mach (1020 m/s).

Στη συνέχεια συνδέονται με δορυφόρους για γρήγορη επιστροφή και χτυπούν τους στόχους τους με ταχύτητα 4 Mach (1361 m/s).

Το Fath 360 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με το όνομα Fath σε μια στρατιωτική έκθεση στο Ιράν στις 21 Αυγούστου 2020. 

Μέχρι στιγμής το Ιράν  έχει προμηθεύσει τον ρωσικό Στρατό  με μεγάλες ποσότητες UAV αυτοκτονίας καθώς και βλήματα πυροβολικού και πυρομαχικά.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση στο Λονδίνο, ο διευθυντής της CIA Bill Burns δήλωσε:

«Η παράδοση των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν στην Ρωσία αντιπροσωπεύει μια επιβεβαίωση του βάθους της αμυντικής εταιρικής σχέσης των δύο αυτών χωρών».

Ο Burns τόνισε επίσης πώς η σύγκρουση της Ρωσίας-Ουκρανίας καταδεικνύει τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στο πεδίο της μάχης.