Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νομοσχέδιο στρατιωτικού προϋπολογισμού ύψους 413 δισ. ευρώ για την περίοδο 2024-2030, με επιπλέον διατάξεις πίστωσης για πυρηνικά και πυρομαχικά στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Euractiv, το νομοσχέδιο για τον στρατιωτικό προϋπολογισμό εγκρίθηκε με 408 ψήφους υπέρ και 87 ψήφους κατά. Ενώ το κόμμα Renaissance του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, το δεξιό κόμμα Les Républicains και το ακροδεξιό κόμμα Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν υποστήριξαν ομόφωνα το νομοσχέδιο, ο αριστερός συνασπισμός NUPES παρέμεινε διχασμένος.
Μετά από 90 ώρες «ήρεμων και εποικοδομητικών» συζητήσεων, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε «για την υποστήριξη του στρατού μας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκορνύ.
Ο νέος προϋπολογισμός για την περίοδο 2024-2030 ανέρχεται στο ιστορικό ποσό των 413 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός θα αυξάνεται κάθε χρόνο ώστε να φθάσει τα 68,9 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 – μια τεράστια αύξηση κατά 40% σε σύγκριση με τα 295 δισεκατομμύρια ευρώ των στρατιωτικών δαπανών που συμφωνήθηκαν για την περίοδο 2019-2025.
Η πυρηνική αποτροπή επωφελείται επίσης από την αύξηση των επενδύσεων κατά 50 δισ. ευρώ μέσω της ανανέωσης των ναυτικών και αεροπορικών ικανοτήτων. Οι νομοθέτες εγκρίνουν επίσης παρόμοιες αυξήσεις του προϋπολογισμού για τις υπηρεσίες πληροφοριών, την κυβερνοάμυνα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και την επιτήρηση του διαστήματος.
Αν και τεχνικά δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό, για τον εξοπλισμό που προμηθεύτηκε η Ουκρανία θα διατεθούν επιπλέον 16 δισ. ευρώ για την ανανέωση των αποθεμάτων πυρομαχικών.
Η ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση κατέδειξε ένα σαφές ρήγμα εντός της αριστερής συμμαχίας NUPES. Ενώ το αριστερό κόμμα La France Insoumise (LFI) του Ζαν-Λικ Μελανσόν και το Κομμουνιστικό Κόμμα αντιτάχθηκαν, δύο άλλα κόμματα της συμμαχίας, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές, απείχαν.
Η αρνητική ψήφος του LFI δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς είχε δημοσιεύσει αντιπρόταση, στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υιοθετεί μια «δυτική» προσέγγιση στις παγκόσμιες συγκρούσεις και ζητά αντ’ αυτού «μια ανεξάρτητη στρατιωτική πολιτική εκτός ΝΑΤΟ για την ειρήνη». Τον Δεκέμβριο του 2021, το LFI, ένα παραδοσιακά σκεπτικιστικό κόμμα απέναντι στο ΝΑΤΟ, παρουσίασε μάλιστα ένα νομοσχέδιο που θα έβλεπε τη Γαλλία να εγκαταλείπει εντελώς το ΝΑΤΟ.
Το ψηφισθέν νομοσχέδιο θα προωθηθεί τώρα στη Γερουσία και η κυβέρνηση ελπίζει να θέσει σε ισχύ τον νόμο πριν από την ιδιαίτερα συμβολική Ημέρα της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου.