Ακόμη πιο επικίνδυνη γίνεται η κατάσταση στην ανατολική Ευρώπη, καθώς μετά την έγκριση απο τις ΗΠΑ για κτυπήματα εντός της Ρωσίας με πυραύλους ATACMS  αμέσως Γαλλία και Βρετανία έσπευσαν να δώσουν και αυτές την άδεια για τα δικά τους βλήματα αέρος-εδάφους cruise SCALP-EG/Storm Shadow με τα οποία έχουν προμηθεύσει τον Ζελένσκι.

Η απόφαση των τριών δυτικών συμμάχων δημιουργεί νέους συσχετισμούς στον πόλεμο με τη Ρωσία αλλά και προκαλεί τρομακτικά ερωτήματα για την πιθανή ρωσική απάντηση.

Οι Ρώσοι έχουν προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο θα απαντήσουν έως και με πυρηνικά, αλλά αυτό πριν την εκλογή του Ν.Τραμπ.

Τώρα δεν έχουν κανένα λόγο να το πράξουν αφού η 20η Ιανουαρίου και η ανάληψη της ηγεσίας από το Ν.Τραμπ είναι πολύ κοντά.

Οι περιοχές του ρωσικού εδάφους που θα μπορούσαν να πληγούν είναι συνοριακές σε ότι αφορά τους ATACMS, αλλά δεν παύει να είναι ρωσικό έδαφος.

Σίγουρα οι εναερίως εκτοξευόμενοι cruise SCALP-EG/Storm Shadow μπορούν να κτυπήσουν πιο βαθιά (500 χλμ.), αλλά «ο χρόνος έχει λήξει» για την ομάδα Μπάιντεν-Κιρ Στάρμερ-Μακρόν: Ο Β.Πούτιν δεν πρόκειται να «τσιμπήσει»…

Συγκριτικά έχουν κτυπηθεί, πολύ πιο βαθιά περιοχές μέσα στην Ρωσία από drones.

Το πολύ-πολύ να ισοπεδώσει την Ουκρανία με ακόμα πιο μαζικά πυραυλικά κτυπήματα, πάντα συμβατικά, όμως…

Σημειώνεται ότι η Γαλλία έχει ήδη στείλει στην Ουκρανία τρία από τα έξι μαχητικά Mirage 2000-5F που έχει υποσχεθεί καθώς έχουν ήδη μεταφερθεί στη χώρα και έχουν αναπτυχθεί σε αεροδρόμια στις δυτικές περιοχές.

Τα Mirage 2000-5F μπορούν να μεταφέρουν το βλήμα SCALP-EG.

Πρώτοι άναψαν το πράσινο φως για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς οι ΗΠΑ.

Τα όπλα είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν αρχικά εναντίον ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων για την υπεράσπιση των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, που αποτελεί ρωσική επικράτεια δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην εφημερίδα New York Times.

Η απόφαση να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ATACMS, ήρθε ως απάντηση στην αιφνιδιαστική απόφαση της Ρωσίας να φέρει στρατεύματα της Βόρειας Κορέας στη μάχη, ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι, χωρίς να αναφέρουν βέβαια ότι οι Βορειοκορεάτες δεν μπήκαν σε ουκρανικό έδαφος αλλά παρέμειναν σε ρωσικό.

Η απόφαση Μπάιντεν αποτελεί σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ και όπως επισημαίνει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης η επιλογή αυτή έχει διχάσει τους συμβούλους του καθώς η απόφασή του έρχεται δύο μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να περιορίσει την περαιτέρω υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία.

Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων που προμηθεύουν οι ΗΠΑ τους Ουκρανούς μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας τον Μάιο προς το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν το Χάρκοβο, οΜπάιντεν τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν το HIMARS, τα οποία έχουν βεληνεκές περίπου 50 μιλίων, εναντίον των ρωσικών δυνάμεων ακριβώς απέναντι από τα σύνορα. Σε εκείνη τη φάση του πολέμου ο Τζο Μπάιντεν δεν επέτρεψε στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Τις επόμενες ημέρες τα πρώτα χτυπήματα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ουκρανία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις πρώτες της επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας μέσα τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, χωρίς να αποκαλύψουν λεπτομέρειες λόγω επιχειρησιακών ανησυχιών για την ασφάλεια.