Έχει ξεφύγει η κατάσταση στην Γαλλία, λόγω του νομοσχεδίου για σύνταξη στα 64 έτη που έφερε ο πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν, με τους διαδηλωτές να αρνούνται να φύγουν από τους δρόμους και να τονίζουν ότι εάν δεν αποσυρθεί, τότε δεν θα γίνουν ούτε και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

">

Βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί τόσο στο Παρίσι, όσο και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, με τις μάχες ανάμεσα σε διαδηλωτές και Αστυνομικούς.

Μάλιστα οι δυνάμεις ασφαλείας δεν διστάζουν να βγάλουν τα γκλοπ τους και να χτυπήσουν με ιδιαίτερη βαρβαρότητα τους διαδηλωτές, ενώ στη Ρεν με νερό και δακρυγόνα προσπάθησαν να θέσουν υπό έλεγχο το συγκεντρωμένο πλήθος.

Χαρακτηριστικό βίντεο της βίας είναι ένα που δημοσιεύθηκε πριν από ελάχιστα λεπτά και δείχνει έναν αστυνομικό να σέρνει στο δρόμο (!) μια γυναίκα.

Οι μάχες στη Ρεν το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου είναι πραγματικά σώμα με σώμα, με αστυνομικούς και διαδηλωτές να δίνουν μάχες κυρίως στο πάρκινγκ Βιλέν.

Δείτε βίντεο από τις συμπλοκές στη Ρεν: 

«Αν δεν το αποσύρεις ξέχνα τους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Τις τελευταίες ώρες έχει γεμίσει το διαδίκτυο με μια αφίσα, η οποία δείχνει το Παρίσι στις φλόγες και γράφει «όχι απόσυρση, όχι Ολυμπιακοί Αγώνες».

Να θυμίσουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν το 2024 στο Παρίσι, με τους διαδηλωτές να απειλούν ότι εάν δεν κάνει πίσω ο Γάλλος πρόεδρος, τότε θα φροντίσουν για να ακυρωθούν.

Υπέγραψε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε τον νόμο για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας, με την οποία αυξάνεται κυρίως το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Μακρόν υπέγραψε το νομοσχέδιο, το οποίο αποκτά πλέον ισχύ νόμου, μετά την επικύρωση χθες, Παρασκευή, από το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας του κύριου μέτρου της μεταρρύθμισης, δηλαδή αυτού για την αύξηση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα.

Το αμφιλεγόμενο αυτό νομοσχέδιο του Μακρόν υιοθετήθηκε στις 20 Μαρτίου έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων και άγονων συζητήσεων στην Εθνοσυνέλευση.

Για την υιοθέτησή του χρησιμοποιήθηκε συνταγματικός μηχανισμός που την επέτρεψε χωρίς την ψήφο του κοινοβουλίου. Το αποτέλεσμα ήταν να επιδεινωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στον αρχηγό του κράτους και τους κοινωνικούς εταίρους.

Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου τα συνδικάτα ζήτησαν από τον πρόεδρο Μακρόν να μην το επικυρώσει, ενώ τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία δήλωσαν αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα τους εναντίον της μεταρρύθμισης.

«Δεν υπάρχει ούτε νικητής ούτε ηττημένος», διαβεβαίωσε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, κάνοντας λόγο για «το τέλος της θεσμικής και δημοκρατικής πορείας» του κειμένου αυτού, το οποίο υιοθετήθηκε από την Εθνοσυνέλευση μετά την προσφυγή στο άρθρο “49.3” του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει την υιοθέτηση νομοσχεδίων χωρίς ψηφοφορία.

Να σημειώσουμε ότι ο Ε.Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα στο γαλλικό έθνος τη Δευτέρα 17 Απριλίου.

Τα συνδικάτα καταγγέλουν τον πρόεδρο Μακρόν ότι περιφρονεί τις αντιδράσεις των εργαζομένων και προαναγγέλουν απεργιακές κινητοποιήσεις ενόψει της Πρωτομαγιάς, κυρίως στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Χθες το βράδυ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και επεισόδια έγιναν σε πολλές γαλλικές πόλεις.

Στο Παρίσι, περίπου 4.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Δημαρχείο, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως τέθηκαν σε καθεστώς κράτησης 138 άτομα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!