ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ωραίος ο Α.Σαμαράς χθες! Νόμιζες, ακούγοντάς τον, ότι διάβαζες τα ρεπορτάζ του pronews.gr. Welcome to the club!

Γαλλικές εκλογές: Η αστυνομία σε επιφυλακή στις μεγάλες πόλεις για πιθανά επεισόδια

Προετοιμασίες για αντιδράσεις των ακροαριστερών

Γαλλικές εκλογές: Η αστυνομία σε επιφυλακή στις μεγάλες πόλεις για πιθανά επεισόδια

Ενόψει του φόβου για επεισόδια τη νύχτα του πρώτου γύρου των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, πολλοί καταστηματάρχες ενισχύουν τα μέτρα προστασίας των επιχειρήσεών τους.

Σε αρκετές μεγάλες πόλεις, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων κατεβάζουν τα ρολά ή εγκαθιστούν προστατευτικά πάνελ στις βιτρίνες τους, ελπίζοντας να μην γίνουν στόχος των ταραχοποιών.

Η αστυνομία έχει κληθεί να βρίσκεται σε επιφυλακή στο Παρίσι, το Μπορντό, τη Μασσαλία, την Τουλούζη, τη Λυών, τη Ναντ, τη Λιλ, τη Ρεν, το Στρασβούργο και τη Νανσί.

«Θεσμικά κτίρια ή εκλογικά γραφεία ορισμένων υποψηφίων θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν στόχο» δήλωσε αστυνομική πηγή στη Le Figaro.

Ο Thierry Véron, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ενώσεων Καταστηματαρχών και Βιοτεχνικών του Παρισιού (FACAP) αναφέρει: «Η μεγάλη μας ανησυχία είναι ότι ο Ιούνιος του 2024 θα είναι σαν τον Ιούνιο του 2023 (σ.σ. όταν είχαν ξεσπάσει βίαια επεισόδια μετά τον θάνατο του Ναέλ Μερζούκ που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικό στη Ναντέρ)».

Με τη σειρά του, ο αντιπρόεδρος της γαλλικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Λιανοπωλητών επισημαίνει ότι η ανησυχία είναι μεγάλη.

«Δεν αποκλείεται την επόμενη Κυριακή, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, οι διαδηλώσεις να πολλαπλασιαστούν. Θα μπορούσαν ακόμη και να συνεχιστούν για μέρες» σημειώνει.

Τα τελευταία χρόνια, όπως λένε οι καταστηματάρχες, έχουν πέσει πολλές φορές θύματα της κοινωνικής οργής είτε κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων» είτε κατά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στην οδό Ριβολί, τον πιο κεντρικό δρόμο του Παρισίου, έμποροι κάνουν στα καταστήματα οχυρωματικά έργα. Όπως λένε, δεν έχουν λάβει συστάσεις από τις αρχές αλλά πρόκειται για δικές τους πρωτοβουλίες.

Στις διαφημιστικές πινακίδες, που συχνά γίνονται στόχος κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, έχουν τοποθετηθεί κορδέλες για την προστασία τους.

Την ίδια ώρα, στη Λυών οι ιδιοκτήτες καλύπτουν και τα παράθυρά τους, τα οποία στις προηγούμενες ταραχές είχαν καταστραφεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Απόψε η πόλη μας προστατεύεται από πιθανές επιθέσεις που έχει προαναγγείλει η ακροαριστερά σε περίπτωση αποτελεσμάτων που δεν της ταιριάζουν» δήλωσε ο αντιδήμαρχος του 2ου διαμερίσματος της Λυών, Ζαν-Στεφάν Σαγιέ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.