Η Ουκρανία θα παραλάβει αεροσκάφη Mirage 2000 από τη Γαλλία τους επόμενους μήνες. Το πρώτο αεροσκάφος θα παραδοθεί στις αρχές του 2025, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Noël Barrot σε συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Andrii Sybiha.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γαλλία θα βοηθήσει και θα στηρίξει την Ουκρανία.

«Η βοήθειά μας εκδηλώνεται σε συγκεκριμένα παραδείγματα. Στον αμυντικό τομέα, παρέχουμε στην Ουκρανία εξοπλισμό και στρατιωτικό υλικό. Η Γαλλία είναι επίσης η πρώτη χώρα που εκπαιδεύει μια ολόκληρη ταξιαρχία, την Anna Kyivska Brigade. Το πρώτο αεροσκάφος Mirage 2000 θα παραδοθεί στην Ουκρανία στις αρχές του επόμενου έτους», είπε ο υπουργός.

Η Γαλλία θα εκπαιδεύσει επίσης τους πιλότους αυτών των αεροσκαφών, πρόσθεσε.

Αεροσκάφος Mirage 2000 για την Ουκρανία

Τον Ιούνιο, αναφέρθηκε ότι ο στόλος πολεμικών αεροσκαφών της Ουκρανίας θα μπορούσε να αναπληρωθεί με όχι δύο, αλλά τρεις τύπους αεροσκαφών δυτικού τύπου μέχρι το τέλος του 2024. Εκτός από τα μαχητικά F-16 και τα αεροσκάφη αναγνώρισης μεγάλης εμβέλειας ACS 890, τα γαλλικά Θα παραδοθεί Mirage 2000-5.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτή τη στιγμή, η Γαλλία σχεδιάζει να παράσχει στην Ουκρανία 20 μαχητικά Mirage 2000-5F. Το Παρίσι προσάρμοσε αργότερα την ημερομηνία παράδοσης – θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025. Είναι πιθανό η Ουκρανία να λάβει μια αναβαθμισμένη έκδοση του Mirage-2000.