Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανταλλάσσουν δημόσιες αιχμές μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα για να συζητήσουν τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Ειδικότερα, ο Γάλλος πρόεδρος, δήλωσε νωρίτερα σήμερα, ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν θα πρέπει «να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ», σύμφωνα με πρόσωπα που συμμετείχαν στο υπουργικό συμβούλιο, υπενθυμίζοντας ότι με απόφαση του ΟΗΕ «δημιουργήθηκε» το κράτος του Ισραήλ.

«Ο κ. Νετανιάχου δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η χώρα του δημιουργήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ» είπε ο Μακρόν, αναφερόμενος στην ψηφοφορία που έγινε τον Νοέμβριο του 1947 στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επί του σχεδίου διαμοιρασμού της Παλαιστίνης σε ένα εβραϊκό και ένα αραβικό κράτος.

«Κατά συνέπεια, δεν είναι τώρα η ώρα να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ», συνέχισε, σχολιάζοντας τη χερσαία επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στον νότιο Λίβανο, όπου σταθμεύει η ειρηνευτική δύναμη UNIFIL.

Το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι αυτής της ειρηνευτικής αποστολής επιτρέπεται να αναπτύσσουν δυνάμεις στον νότιο Λίβανο και θεσπίζει την παύση των εχθροπραξιών εκατέρωθεν των συνόρων. Ο Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε τις εγκαταστάσεις και τις θέσεις της UNIFIL ως προκάλυμμα για να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ. Την Κυριακή κάλεσε τον γενικό διευθυντή του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να στείλει τους κυανόκρανους σε ασφαλή τοποθεσία «αμέσως».

Η απάντηση του Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε στο σχόλιο που έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας, λέγοντάς του ότι η δημιουργία του Ισραήλ ήταν το αποτέλεσμα του «πολέμου της ανεξαρτησίας» του 1948 και όχι μιας απόφασης του ΟΗΕ.

«Μια υπενθύμιση στον πρόεδρο της Γαλλίας: δεν ήταν το ψήφισμα του ΟΗΕ που ίδρυσε το κράτος του Ισραήλ αλλά μάλλον η νίκη που πέτυχε στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, με το αίμα των ηρωικών μαχητών, πολλοί εκ των οποίων ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος – κυρίως του καθεστώτος του Βισί στη Γαλλία» ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου στην ανακοίνωσή του.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι αντιτίθεται σε μια «μονομερή κατάπαυση του πυρός» στον Λίβανο γιατί «δεν θα άλλαζε την κατάσταση ασφαλείας».

Εδώ και έναν χρόνο, το Ισραήλ και η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, σύμμαχος της παλαιστινιακής Χαμάς, αντάλλαζαν πυρά κατά μήκος των συνόρων. Η σύγκρουση αυτή εξελίχθηκε σε ανοιχτό πόλεμο εδώ και τρεις εβδομάδες.