Τα νερά της Μαύρης Θάλασσας κοντά στα λιμάνια της Ουκρανίας είναι γεμάτα νάρκες, οι οποίες θα χρειάζονταν μήνες για να καθαριστούν. Ο Ουκρανός υφυπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι η χώρα του θα χρειάζονταν περίπου έξι μήνες, ακόμη και αν αίρονταν ο ρωσικός αποκλεισμός, σύμφωνα με όσα γράφει ο Guardian.
Αν, αντίθετα, η Ρωσία αρνείτο να άρει τον αποκλεισμό, η Ουκρανία θα μπορούσε να εξαγάγει μόνο 2 εκατ. τόννους σιτηρά το μήνα. Πριν από τον πόλεμο οι μηνιαίες εξαγωγές ήταν περί τους 6 εκατ. τόνους τον μήνα.
Εν τω μεταξύ περί τους 20 εκατ. τόνους σιτηρών είναι παγιδευμένοι στην Ουκρανία. Η μεταφορά και πώληση σε τρίτες χώρες οδικά, σιδηροδρομικά ή ποτάμιες μεταφορές αποδεικνύεται πολύ δύσκολη και πάντως δεν είναι για μεγάλες ποσότητες.
Το ζήτημα των σιτηρών απασχολεί έντονα τη διεθνή κοινότητα.
Την Τρίτη η υπουργός Γεωργίας της Βρετανίας Βικτόρια Πρέντις ζήτησε άμεση έρευνα για τις καταγγελίες ότι η Ρωσία κλέβει σιτηρά από την Ουκρανία, μετά την επέμβαση, η οποία έχει εκτοξεύσει τις παγκόσμιες τιμές τροφίμων σε επίπεδα-ρεκόρ.
Το Κίεβο κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία στέλνει κλεμμένα σιτηρά στην Τουρκία από την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014. Επίσης, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι έστειλε 100.000 τόνους κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών στη Συρία.
Στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία, που είναι και ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών, υπάρχουν 20 εκατομμύρια τόνοι εγκλωβισμένοι.