Πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησης της Γεωργίας φέρεται να σχεδίαζε ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος, σύμφωνα με την Τυφλίδα.
Η Τυφλίδα κατηγορείται ότι συνεργάζεται με το Κρεμλίνο, παρόλο που ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στις αυτονομιστικές περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από το 2008.
Η γεωργιανή υπηρεσία εθνικής ασφάλειας κατηγόρησε τον Γκεόργκι Λορτκιπανίτζε, αναπληρωτή επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής αντικατασκοπείας, ότι «συνωμοτεί» για να «ανατρέψει βίαια την κυβέρνηση» με τη συνέργεια ενός ξένου κράτους.
Ο Λορτκιπανίτζε είναι πρώην υφυπουργός Εσωτερικών της Γεωργίας.
Η γεωργιανή υπηρεσία εθνικής ασφάλειας κατονόμασε επίσης, μεταξύ των συνεργών των Γεωργιανών που πολεμούν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, έναν πρώην σωματοφύλακα του φυλακισμένου πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος στο παρελθόν είχε σχέσεις με την Ουκρανία.
Τον Ιούλιο, το Κίεβο κάλεσε τον Γεωργιανό πρεσβευτή, κατηγορώντας την Τυφλίδα ότι «βασανίζει» στη φυλακή τον Μιχαήλ Σαακασβίλι, επίσης Ουκρανό υπήκοο και σύμβουλο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση των γεωργιανών αρχών, το σχέδιο συνωμοσίας προβλέπει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Τμπιλίσι «τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο», ημερομηνίες κατά τις οποίες θα δημοσιευτούν οι επόμενες εκτιμήσεις για την πρόοδο της Γεωργίας ως προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Τον Ιούνιο του 2022, η ΕΕ αρνήθηκε στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη, παραχωρώντας το, αντίθετα, στην Ουκρανία και τη Μολδαβία.
Οι Βρυξέλλες ζητούν ειδικότερα από το Τμπιλίσι μεταρρυθμίσεις σε θέματα δικαιοσύνης, εκλογικού συστήματος, ελευθερίας του Τύπου και καταπολέμησης των ολιγαρχών.
Στις αρχές Μαρτίου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τμπιλίσι, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αποστασιοποιήθηκε από τις φιλοδυτικές φιλοδοξίες της χώρας.