ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στέφανε όλα καλά: Κάνε δικό σου κόμμα!
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Γερμανία: Απέλασε 28 Αφγανούς εγκληματίες με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ

Στην Ελλάδα οι αρχές φοβούνται να απελάσουν

Γερμανία: Απέλασε 28 Αφγανούς εγκληματίες  με τη διαμεσολάβηση του  Κατάρ

Η Γερμανία απέλασε 28 Αφγανούς υπηκόους που κατηγορούνται για εγκληματικές πράξεις, στην πρώτη τέτοια κίνηση από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021.

«Αυτοί ήταν Αφγανοί υπήκοοι, όλοι τους ήταν καταδικασμένοι εγκληματίες που δεν είχαν δικαίωμα να παραμείνουν στη Γερμανία και εναντίον των οποίων είχαν εκδοθεί εντολές απέλασης», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφαν Χεμπεστρέιτ.

Το αεροσκάφος τσάρτερ της Qatar Airways που μετέφερε τους απελαθέντες αναχώρησε για την Καμπούλ στις 6:56 π.μ., σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας.

Οι άνδρες είχαν μεταφερθεί από όλη τη χώρα στη Λειψία για την πτήση. Πηγές επιβεβαίωσαν στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι όλοι οι Αφγανοί πολίτες που επέβαιναν στην πτήση ήταν άνδρες.

«Η ασφάλειά μας μετράει, το συνταγματικό μας κράτος ενεργεί», είπε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ στο X και ευχαρίστησε την ομοσπονδιακή αστυνομία και τις κρατικές αρχές για τη συνεργασία τους.

Η κυβέρνηση χρειάστηκε να εργαστεί μέσω άλλων καναλιών για να εξασφαλίσει την απέλαση καθώς η Γερμανία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν μετά την εκδίωξη του τότε προέδρου Ασράφ Γκάνι πριν από τρία χρόνια.

Το Κατάρ διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, κατόπιν αιτήματος της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε στο Al Jazeera πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο αξιωματούχος είπε ότι ο ρόλος του Κατάρ στη διευκόλυνση των επικοινωνιών μεταξύ της αφγανικής διοίκησης και της διεθνούς κοινότητας είναι συνεπής με την πολιτική του «να υποστηρίζει τις προσπάθειες που στοχεύουν στην επίτευξη και τη διατήρηση της ειρήνης παγκοσμίως».

Το Κατάρ «εξυπηρετεί επί του παρόντος μια σειρά δυτικών διπλωματικών αποστολών στο Αφγανιστάν και φροντίζει επίσης για τα συμφέροντα άλλων χωρών εκεί», σύμφωνα με την πηγή του υπουργείου η οποία πρόσθεσε ότι η Γερμανία «ζήτησε από βασικούς περιφερειακούς εταίρους υποστήριξη προκειμένου να διευκολυνθούν οι απελάσεις», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ενώ ο εκπρόσωπος είπε ότι απελάσεις πραγματοποιούνται  εδώ και μήνες, οι συγκεκριμένες πραγματοποιήθηκαν μια εβδομάδα μετά τη θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι στο Σόλινγκεν, από ένα  Σύρο πολίτη που είχε ζητήσει άσυλο στη Γερμανία.

Ο ύποπτος έπρεπε να είχε απελαθεί στη Βουλγαρία πέρυσι, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες εξαφανίστηκε για ένα διάστημα και απέφυγε την απέλαση. Η οργάνωση ISIS (ISIL) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, χωρίς να παράσχει στοιχεία.

Την Πέμπτη, ο Faeser είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για να ενισχύσει τους νόμους για τα όπλα, να ενισχύσει τις εξουσίες των αρχών ασφαλείας, να διευκολύνει τους επαναπατρισμούς και να μειώσει την παράνομη μετανάστευση.

Η επίθεση στο Σόλινγκεν έρχεται εν μέσω συζήτησης για τη μετανάστευση ενόψει των περιφερειακών εκλογών την Κυριακή στη Σαξονία και τη Θουριγγία, όπου τα αντιμεταναστευτικά κόμματα όπως το Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναμένεται να τα πάνε καλά.

Τον Ιούνιο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε υποσχεθεί ότι η Γερμανία θα αρχίσει ξανά να απελαύνει εγκληματίες από το Αφγανιστάν και τη Συρία μετά από επίθεση με μαχαίρι από Αφγανό μετανάστη που σκότωσε έναν αστυνομικό και τραυμάτισε τέσσερα άτομα στο Μάνχαϊμ.

«Είναι ένα σαφές μήνυμα: όσοι διαπράττουν εγκλήματα δεν μπορούν να βασίζονται στο ότι δεν θα απελαθούν», είπε ο Σολτς την Παρασκευή κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας για το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κοντά στη Λειψία.

Η Γερμανία σταμάτησε τις απελάσεις στο Αφγανιστάν και έκλεισε την πρεσβεία της στην Καμπούλ μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν το 2021.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.