Την αποστολή μεγάλης στρατιωτικής συνδρομής εξετάζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προς το Κίεβο, την ώρα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για έναν ταχύτατο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, τα σχέδια για τις αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες αναμένονται να ανακοινωθούν μετά τις γερμανικές εκλογές της Κυριακής (23/02), προκειμένου να μην προκαλέσουν πολιτική αναστάτωση.

Η έκβαση των εκλογών και το πρόσωπο που θα αναδειχθεί στην καγκελαρία της Γερμανίας, θα κρίνει πολλά ως προς τις οικονομικές και στρατιωτικές διαστάσεις της βοήθειας που θα αποστείλουν χώρες της ΕΕ προς την Ουκρανία.

Θυμίζουμε πως στο Παρίσι, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για την άμεση αποστολή όπλων και χρημάτων στην κυβέρνηση Ζελένσκι, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ρωσίας για ειρηνευτικές πρωτοβουλίες.

Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει επιφέρει ριζικές αλλαγές στη διατλαντική σχέση, με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να ξεκαθαρίζουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι αποφασισμένος να αφήσει την Ευρώπη να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την ασφάλειά της, αν αρνηθεί να ενισχύσει τις αμυντικές της δαπάνες.

Στην γνωστοποίηση αυτής της απόφασης, ο Κιρ Στάρμερ επιδόθηκε σε «λεονταρισμούς», καθώς μέσω πρόσφατων δηλώσεων που δημοσίευσε η εφημερίδα «The Telegraph», τόνισε ότι η Βρετανία θα αναλάβει την αποστολή ακόμη και βρετανικού στρατού στην Ουκρανία.

Οι αποφάσεις αυτές έρχονται ως επιστέγασμα στις πρόσφατες πρωτοβουλίες 5 συγκεκριμένων δυτικών χωρών (σ.σ. της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και της Λετονίας) που έλαβαν στη συνάντηση Ramstein για εκ νέου παροχή στρατιωτικού πακέτου στην Ουκρανία.