Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο, πολύ μεγαλύτερη και από αυτή την σύγκρουση στην Ουκρανία, παίρνει πλέον «σάρκα και οστά» καθώς  το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ σπάζοντας την ιστορική συμφωνία με την Σοβιετική Ένωση για «ουδετερότητα».

Το 56% των μελών του φινλανδικού κοινοβουλίου, για την ακρίβεια 112 από τους 200 Φινλανδούς βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένταξης της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία πριν λίγες ώρες.

">

Μια ουδετερότητα μεταξύ 1945 και  1990 είχε μια «ειδική σχέση» για την οποία είχε καθιερωθεί ο διεθνής όρος «φινλανδοποίηση»: Η Φινλανδία διατηρούσε την πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία της, αλλά γεωστρατηγικά ήταν υπό τον σοβιετικό έλεγχο και χωρίς να διαθέτει πρακτικά ένοπλες δυνάμεις.

Άλλωστε είχε χάσει δύο πολέμους κατά της Ρωσίας: Έναν αμυντικό το 1939-1940 κι έναν επιθετικό το 1941-1944, τον οποίο αγώνα τον έδωσε μάλιστα ως σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1990 η συμφωνία έπαψε να υφίσταται και η Φινλανδία πλησίαζε όλο και πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, προμηθευόμενη αποκλειστικά δυτικά οπλικά συστήματα και εντασσόμενη στην ΕΕ. 

Το πρόβλημα για την Ρωσία είναι μεγάλο: Δεν διαθέτει καν αριθμητικά σοβαρές στρατιωτικές δυνάμεις σήμερα στα αχανή σύνορα με την Φινλανδία.

Και μετά την αρνητική εξέλιξη, μέχρι στιγμής, του πολέμου στην Ουκρανία, φαίνεται ότι πλέον δεν γίνεται σεβαστή η συμβατική ρωσική ισχύς, όσο και αν η Μόσχα «προειδοποιεί».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σχετικά ότι: «Έχουμε εκδώσει όλες τις προειδοποιήσεις μας τόσο δημόσια όσο και μέσω διμερών καναλιών. Το γνωρίζουν τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία, άρα δεν θα έχουν κάποια έκπληξη, έχουν ενημερωθεί για τα πάντα, για το πού θα οδηγήσει η απόφασή τους» δήλωσε η Ζαχάροβα στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Russia-24.